Orice utilizator al unui sistem de operare si implicit browser, a ajuns sa cunoasca site-urile care cer ceva mai mult decat banalul html, fie este vorba de java sau de “preferatul” multora flash player. Saptamana aceasta a fost una destul de interesanta pentru mine, chiar daca la ora actuala temporar m-a lasat fara existenta unei distributii linux instalate pe calculator astfel incat sa am asa numitul cuplu dual-boot, windows plus linux. Pe scurt: treaba este “nasoala”; link-urile unu si doi iluesteaza cel mai bine situatia. Pe larg treaba sta in felul urmator: am crezut ca sursa problemei ar fi kernelul sau driverul video (utilizatorii de openSUSE sub KDE chiar au astfel de probleme) si astfel mi-am adunat rabdarea am pus-o la “pachet” si am decis sa testez cateva distributii linux pentru a observa daca patesc acelasi lucru. In urma testarii de distributii linux precum OpenSUSE 13 KDE, Fedora 15 KDE, Linux mint 10 Gnome, Ubuntu 11 Gnome “Classic”, Mandriva 2010.2 KDE si Mageia 1 KDE, toate pe arhitectura de 32 de biti, am putut vedea ca IN CAZUL MEU simptomele se repeta asa cum apar in acele capturi de ecran de la link-urile unu si doi.
“Solutiile”, daca se pot numi asa, implica trecerea intre mediu de lucru si consola prin CTRL+ALT+F1 respectiv CTRL+ALT+F7(8) sau inchiderea browserului/browserelor in cazul fericit sub Ubuntu 11 folosinf Firefox 5 si addon-ul Flash Aid(disponibil pentru Ubuntu si Debian). Dupa toate aceste peripetii credeam ca asta se intampla numai la mine pana cand am dat peste review-uri facute de utilizatorii Ubuntu si de cei de la Linux Mint, in cadrul programului de download Software Control Centre, unde se plangeau de belele avute cu flash, de la consum prea mare de CPU, freez-uri(inghetari de imagine) si chiar crash.
In concluzie pot sa afirm cu usurinta ca timpul pierdut testand aceste distributii linux, caci este un timp pierdut, m-au facut sa scap de orice urma de indoiala in ceea ce priveste probleme de stabilitate ale programului flash player. Precum zicea cineva in acele review-uri, “pentru windows flash este destul de stabil dar pentru linux este abia la inceput”, desi parea oleaca ironic tind sa cred ca are dreptate. Abia astept sa apara html5… ca tot am zis de el, daca vreti sa scapati macar putin de flash va recomand cu mare drag YouTube sub html5; nu uitati sa da-ti un feedback caci integrarea html5 este inca in teste si sa pastrati link-ul (http://www.youtube.com/html5) in caz ca doriti sa nu mai participati la teste.