Firefox, puțin mai curat…

Mozilla Firefox este un browser destul de popular printre utilizatori iar faptul că luptă pentru ceea ce înseamnă un internet mai sigur, îl face și mai plăcut pentru cei care nu preferă opțiunile oferite de Chrome sau Edge (Internet Explorer). O problemă spinoasă care afectează orice utilizator este cea dată de pluginurile instalate dar neactualizate, în speță Flash Player, Java sau Adobe Acrobat Reader.

Google Chrome a decis cu ceva timp în urmă că va renunța la pluginurile create folosind NPAPI, dezvoltând propriul său mod de implementare numit PPAPI. La ora actuală în Chrome există doar câteva pluginuri de acet tip, respectiv Flash Player creat împreună cu cei de la Adobe, librărie pentru citit documente PDF și desigur una pentru continut Widevine creat în HTML5 sub licență DRM (audio și video).

Se pare că începând cu versiunea 52 a Mozilla Firefox situația a devenit similară, suportul pentru pluginurile populare precum Java, Silverlight și Adobe Acrobat a fost retras. Astfel, dacă ați observat mai târziu schimbarea precum am facut eu, stați liniștiți Firefox funcționează corect doar pluginurile au fost eliminate, lucru ce aduce un plus de securitate într-o lume digitală plină de nesigur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *