Feedback – utilizator Mandriva Linux

Primul utilizator care a raspuns la intrebarile micului meu chestionar a fost un utilizator de Mandriva. In cele ce urmeaza voi prezenta raspunsurile sale:
1. Ce anume te-a atras la distributiile linux (in general) ?
Am încercat mai întâi Linux (apoi am migrat definitiv) din curiozitate și pentru a-mi încerca forțele/ aptitudinile/ cunoștințele cu un SO mai dificil. Cu timpul am fost cucerit de filosofia Open Source, de fraternitatea utilizatorilor de Linux și de linia de comandă ( :D ).
2. In viziunea ta de ce ar trebui ca un utilizator de windows sa migreze la o distributie linux?
Pentru a învăța lucruri noi, a-și perfecționa aptitudinile (și atitudinea, moralitatea), pentru a folosi un sistem modern și competitiv, pentru a renunța la piraterie (majoritatea folosesc windows piratat din păcate) sau la cheltuielile inutile, pentru a scăpa de problemele recunoscute (viruși, malware, BSOD, verificări MS, fragmentarea datelor de pe hdd), pentru a face parte dintr-o comunitate amabilă și pricepută. Pentru a descoperi bucuria computingului !!!
3. Ce anumte te-a facut sa alegi distributia linux pe care o folosesti la ora actuala ?
Comunitatea pricepută și amabilă, ușurința în utilizare, uneltele puse la dispoziție (Mandriva Control Center), frumusețea și capacitatea de personalizare a Kde, multitudinea de programe din mediile Mandriva.
4. Hardware: sub distributia linux folosita de tine, ai avut probleme cu vreo componenta (mentioneaza componenta) ? Daca da, s-a rezolvat pana la versiunea actuala a distributiei linux ?
Pe un sistem cu placă video Nvidia GeForce 4 MX 440 AGP 8x cu 64 MB ram, pentru a beneficia de efectele grafice 3D trebuia acum vreo 2 ani adaugat în /boot/grub/menu.list parametrul nopat. Acum funcționează implicit fără artificii. O problemă (în toate distribuțiile încercate/ folosite: Mandriva, PCLinuxOS, Ubuntu, Sabayon, Slackware) am cu multifuncționala Lexmark X1270: funcționează doar imprimanta, nu și scannerul și copiatorul… Nici n-am mai încercat de vreun an ceva cu ea.
5. Hardware: lansand eventualele probleme avute pe partea de hardware (intrebarea 4) pe o scara de la 1 la 10, ce nota ai acorda distributiei linux folosita de tine la acest capitol ?
8,5/ 9: Mandriva este recunoscută pentru bunul suport hardware, cred că recunoaște implicit cele mai multe componente și dispozitive hardware din toate distribuțiile!
6. Software: pentru utilizarea zilnica, uzuala, crezi ca distributia ta linux acopera urmatoarele necesitati(recomanda minim un program): web surfing, chat, audio/video, jocuri(inclusiv driverul 3d), editare grafica ?
web surfing- Firefox, Opera, Chromium;
chat- Pidgin;
audio/video :
audio- Audacious, Clementine, Amarok, Rhythmbox, moc (Music on Console), mp3blaster;
video- Vlc, Mplayer, Totem, Dragon;
jocuri(inclusiv driverul 3d)- Tremulous, Open Arena, Nexuiz, America´s Army;
editare grafica- Gimp.

7. Din punctul tau de vedere crezi ca numarul de utilizatori de windows care sa migreze la o distributie linux va creste pe viitor ?
Da, va crește numărul de utilizatori Linux, dar nu cred că se va mări procentual semnificativ. Doar după înăsprirea controalelor anti-piraterie s-ar putea întâmpla ceva spectaculos…
De asemenea acest utilizator mi-a mai dat si cateva sfaturi, de care voi tine cont pe viitor pentru care ii multumesc, la fel cum ii multumesc si de participare. In incheiere as vrea sa mai adaug faptul ca acest chestionar se bazeaza pe anonimat, astfel daca raspunsurile oferite de utilizator v-au impresionat atunci Mandriva Linux este distributia pe care ar trebui sa o incercati cand migrati de la windows la linux. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *