Feedback – utilizator Linux Mint

A doua persoana care a raspuns chestionarului meu este un utilizator de Linux Mint. Iata care au fost raspunsurile lui:
1. Ce anume te-a atras la distributiile linux (in general) ?
Pe scurt, securitatea datelor. La momentul în care am inceput să utilizez Linux acasă (în 1998) singura opțiune comercială era DOS v6.22 sau mult mai evoluatul Windows 95. Nici unul din aceste sisteme de operare nu ofereau opțiuni viabile pentru a îți păstra datele private în siguranță. Adică orice utilizator putea sa aibă acces full la datele tale. Ceea ce nu era tocmai convenabil, mai ales că era un singur calculator si 2 utilizatori, eu si fratele meu mai mic. Iar eu țineam foarte tare să nu pierd datele care pe vremea aceea erau greu de accesat, Internet-ul făcând abia primii pași la noi în țară.
2. In viziunea ta de ce ar trebui ca un utilizator de windows sa migreze la o distributie linux?
Opinia mea este că un utilizator de Windows nu ar trebui forțat să migreze către Linux decât dacă Linux îi poate oferi aceeași funcționalitate pe care i-o oferă și Windows. Altfel, experiența cu noul sistem de operare poate fi extrem de neplăcută. Voi încerca un exemplu aici. Să presupunem că îi recomanzi unui amic să utilizeze Linux și să renunțe la Windows, știind clar că el este un mare gamer. În momentul în care utilizatorul nostru va descoperi că este foarte greu sau chiar imposibil să configureze noul sistem pentru a putea juca cea mai recentă apariție în materie de jocuri acesta o să renunțe și nu oricum, o va face urlând in gura mare că Linux este de toată jena.
Așadar, consider că migrarea către Windows trebuie făcută de comun acord cu utilizatorul și trebuie recomandată numai și numai dacă sunteți complet convinși că o distribuție Linux ii va oferi aceeași experiență de utilizare. Altfel, totul se va termina cu un mare EȘEC.

3. Ce anume te-a facut sa alegi distributia linux pe care o folosesti la ora actuala ?
Momentan folosesc mai multe distribuții în paralel. Cea mai utilizată acum este Linux Mint, dar utilizez în paralel Pardus Linux și Ubuntu Server.
4. Hardware: sub distributia linux folosita de tine, ai avut probleme cu vreo componenta (mentioneaza componenta) ? Daca da, s-a rezolvat pana la versiunea actuala a distributiei linux ?
Voi vorbi despre Linux Mint aici, pentru că este cel mai des utilizată. În mod miraculos nu am avut probleme hardware cu nici o componentă în această distribuție. Totul merge foarte bine incă de la instalarea sistemului.
5. Hardware: lansand eventualele probleme avute pe partea de hardware (intrebarea 4) pe o scara de la 1 la 10, ce nota ai acorda distributiei linux folosita de tine la acest capitol ?
Aș da un 9. Este loc întotdeauna de îmbunătățire. :)
6. Software: pentru utilizarea zilnica, uzuala, crezi ca distributia ta linux acopera urmatoarele necesitati(recomanda minim un program): web surfing, chat, audio/video, jocuri(inclusiv driverul 3d), editare grafica ?
Absolut, altfel probabil nu aș mai folosi-o.
7. Din punctul tau de vedere crezi ca numarul de utilizatori de windows care sa migreze la o distributie linux va creste pe viitor ?
Dacă Linux va evolua cum o face de câțiva ani încoace, cu siguranță. O știre recentă tocmai a anunțat portarea DirectX10/11 in Wine. Având in vedere că DX10/11 nu există nici măcar pentru WindowsXP este clar că Linux face pași mari înspre a atrage cât mai mulți utilizatori. Și dacă va atrage gamer-ii eu cred ca o bună parte din luptă este caștigată.
Asa cum se poate observa avem inca o distributie linux de nota 9. Ca si nota personala Linux Mint Romania este o comunitate relativ noua dar distributia pe care o reprezinta face deja furori la nivel global. De asemenea acest utilizator a avut buna intentie si a precizat un lucru destul de important si anume: atunci cand se face referile la linux (in general) se face referire la cuplul GNU/Linux . Un lucru cat se poate de adevarat. Multumesc de participare si acestui utilizator de Linux Mint.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *