Efecte grafice avansate pentru Urban Terror 4.1

Indiferent ca vorbim de jocuri sub Windows, Linux sau Mac, efectele grafice sunt cele care de cele mai multe ori atrag atentia utilizatorilor pe langa actiunea jocului, transformandu-i in fani ai lui. Desigur atunci cand vorbim de jocurile comerciale efectele sunt deja incluse si activate initial. Oare jocurile gratuite au astfel de efecte? Raspunsul este da, jocuri precum Nexuiz, Xonotic, Red Eclipse sau Urban Terror au aceste efecte predefinite sub “capota” utilizatorul fiind cel care decide daca le activeaza sau nu.

Jocul Urban Terror exista de ceva timp ca si FPS, iar echipa care il dezvolta construieste versiunea 4.2, denumita si Urban Terror HD. Din pacate data la care aceasta versiune va fi disponibila este necunoscuta, principiul “va fi lansat cand este gata” fiind raspunsul cel mai mult vehiculat pe saitul jocului. Spre bucuria fanilor de Urban Terror am fost placut surprins sa aflu ca versiunea 4.1 este capabila de efecte grafice avansate prin intermediul unor binare de joc create de membrii comunitatii internationale care foloseste motorul ioquake3.

Efectele grafice introduse sunt urmatoarele:
– detalii sporite ale texturilor
– consum mai mic de procesor
– “Motion Blur” (testat pe placi Nvidia)
Mai multe detalii despre acest binare terte aveti in cadrul acestei pagini. Pentru a descarca binarul specific sistemului vostru de operare accesati aceasta pagina; acestea clasificate ca “bumpy” sau “non-bumpy” asadar alegeti cu grija.

Personal am testat versiunea Bumpy pentru linux pe 32 de biti. Experienta a fost placuta, efectele dar si sunetul sunt cu mult imbunatatite. Costul din punct de vedere grafic pentru placa mea video Nvidia GeForce 9400 a fost scaderea de la 92 de FPS la 70-80 FPS, minimul de FPS fiind 40. Sfatul meu este sa folositi aceste efecte numai daca placa video si procesorul v-o permit.

Instalarea este simpla si necesita doi pasi: dezarhivarea binarului si folderelor sale si apoi mutarea lor in cadrul folderului unde se afla Urban Terror. Activarea implica doi pasi: setati jocul pe efectele grafice maxime (High, Triliniar) si apoi creati un fisier cfg cu urmatoarele doua linii:
set r_simpleshaders 0
reload

Executarea manuala a acelui cfg de fiecare data dupa ce jocul s-a incarcat, va asigura ca efectele sunt activate.

Joc placut ! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *