Dezarhivarea arhivelor sub linux

Dezarhivarea este o operatie universala fie ca e vorba de windows fie ca e vorba de linux. Singura diferenta apare la cost sau perioada de folosire, care sub linux este nelimitata fiind oferita sub licenta GNU. Indiferent de distributia linux aleasa ea va avea instalat si un dezarhivator. De cele mai multe ori acest dezarhivator este o interfata grafica pentru programe de dezarhivare care sunt folosite in consola precum tar, bunzip sau unrar.
Din categoria programelor de dezarhivare ce apartin interfatei grafice amintesc:
1. Ark – dedicat mediului de lucru KDE ce este insotit si de un manual destul de util. Descrierea completa a programul o aveti aici.
2. PeaZip este un program destul de util ce nu este limitat doar la mediul de lucru KDE
O alta cale de a dezarhiva o arhiva este folosirea consolei(sau terminal cum vreti sa ii ziceti). De obicei apelam la consola cand e vorba de compilarea folosind codul sursa al unui program. Inainte de a detalia aceasta metoda trebuie sa stiti ca formatul predominat al arhivelor este tar specific distributiilor Linux/UNIX. De asemenea descrierea sintaxei tar o gasiti pe acest site si pentru aceeia dintre voi care adora o lectura electronica pot gasii diferite formate de arhivare. Tutoriale si exemple despre folosirea tar avem aici:
1. GNU tar
2. Tar Linux Commands
Din folosirea de zi cu zi eu unul am folosit numai tar zxvf pentru arhive care se termina cu tar.gz sau tar xvf pentru arhive cu extensia bz2. Dezarhivat placut si fara erori va doresc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *