Despre Subversion (svn)

Din ce in ce mai mult auzim vorbindu-se despre svn (subversion) si bine inteles de utilitatea acestuia atunci cand e vorba de descarcarea unui cod sursa al unui program. Va asigur de pe acum ca este un program destul de usor de instalat si folosit.

Ce este Subversion?
In software development, Apache Subversion (formerly called Subversion, command name svn (Swedish pronunciation: [svɛn]) ) is a revision control system founded and sponsored in 2000 by CollabNet Inc. Developers use Subversion to maintain current and historical versions of files such as source code, web pages, and documentation. Its goal is to be a mostly-compatible successor to the widely used Concurrent Versions System (CVS). Restul articolului il aveti aici daca doriti sa aflati mai multe.

Cum se instaleaza?
Programul poate fi instalat folosind administratorul de pachete al distributiei linux folosite. Daca din diferite motive nu aveti cum sa faceti asta intotdeauna codul sursa va sta la dispozitie. Nu uitati sa cititi cu atentie indicatiile privind instalarea pentru a evita problemele. O lista complete cu pachete ale subversion o aveti aici.

Folosirea svn
Folosirea acestui program implica doua cai: una grafica si cea din consola (de obicei indicatiile de folosire a svn in acest mod le gasiti si pe site-ul de unde descarcati respectivul cod de program). In ceea ce priveste partea grafica putem sa cautam cu ajutorul managerului de pachete un GUI pentru svn, folosind cuvantul cheie subversion sau puteti obtine clientul rapidsvn.

Ca de obicei va pun la dispozitie un link wikipedia ce contine o pagina in care diferitii clienti svn sunt comparati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *