Canale IRC ale comunitatilor linux din Romania

Daca priviti cu atentie in blogroll-ul blogului meu, o sa vedeti ca printre numeroasele link exchange-uri exista si adresele comunitatilor linux din Romania. In speta, ele se refera la distributii linux precum Debian, Fedora, Linux Mint, Mandriva, openSUSE sau Ubuntu. Fiecare dintre aceste comunitati ofera pe langa site si forum de discutii unde utilizatorii acestor distributii pot cere ajutor. Pentru unii, din prea multa comoditate indraznesc a zice eu, inregistrarea poate parea un proces care ii face sa piarda timpul, asa ca am decis ca in cadrul articolului sa expun si o alta cale de a cere ajutor atunci cand aveti probleme.
O alta cale prin care puteti cere ajutor este folosind IRC-ul. Personal nu am mai folosit un client irc de mai bine de 5 ani dar prin simplul fapt ca am stat sa caut aceste canale am spart gheata. Nu o sa va recomand un client anume de IRC, din simplul motiv ca fiecare distributie linux are un client inclus printre programele sale. Daca doriti altceva, nu trebuie decat sa folositi administratorul de pachete al distributiei linux si sa cautati unul folosind cuvinte cheie precum “irc client”. Din ce am putut observa administratorii de comunitati linux din tara noastra au ales reteaua Freenode pentru a crea canale dedicate utilizatorilor dupa cum urmeaza:
– #debian-romania
– #fedora-ro
– #mandrivaro
– #opensuse-ro
– #ubuntu-ro
Din ce am putut vedea canalele romanesti nu prea abunda de utilizatori, aveti sanse sa gasiti pe cineva mai mult spre seara, spre deosebire de cele internationale, dar este si acesta un loc unde puteti sa cereti ajutor fara sa fie nevoie de o inregistrare pe forum. Feedback placut va doresc ! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *