Era placilor video din seria GeForce se afla intr-o continua schimbare; daca nu ma credeti aruncati un ochi pe acest sait si convingeti-va singuri. Spre deosebire de alte lucruri evolutia dispozitivelor create de Nvidia se indreapta spre o directie buna zic eu. Cea mai noua tehnologie disponibila celor care cumpara placi video Nvidia se numeste Optimus.
Ce este Nvidia Optimus?
Nvidia Optimus is an optimization technology created by Nvidia to save battery life by automatically switching the power of the graphics processing unit (GPU) off when it is not needed and switching it on when needed again. The technology mainly targets mobile PCs such as notebooks. When the GPU power is off, the driver redirects graphics commands to the integrated graphics chip (e.g. Intel GMA). Currently only Windows 7 is officially supported, however the open source project Bumblebee brings support to Linux. Daca termenii tehnologici v-au derutat imaginati-va doi jucatori de ping-pong, driverul Intel si driverul Nvidia, iar mingea sistemul de operare si cererile pe care acestea le emite catre placa video. Tandemul dintre acesti “jucatori” are grija sa va asigure o calitate buna cu un consum redus de baterie.
Partea proasta este ca nu exista suport oficial linux pentru Optimus din partea celor de la Nvidia dar lumea programelor cu sursa deschisa a reusit sa construiasca ceva care sa vina in ajutorul utilizatorilor de distributii linux cu placi video care suporta Optimus. Astfel jucatorii de ping-pong anterior mentionati se lupta sa realizeze acelasi tandem prin intermediul Proiectului Bumblebee: Bumblebee is a effort to make Nvidia Optimus enabled laptops work in GNU/Linux systems. Such feature involves two graphics cards with two different power consumption profiles plugged in a layered way sharing a single framebuffer.
Partea buna a articolul si informatiilor pescuite folosind Google am pastrat-o pentru sfarsit. Proiectul Bumblebee a lansat recent versiunea 3.0 dupa doua luni de munca asidua pentru imbunatatirea suportului si este considerat de dezvoltatorii ca fiind o versiune stabila. Mai multe informatii despre Bumblebee puteti vedea aici sau aici. Bumblebee este dipsonibil pentru urmatoarele distributii linux: Arch Linux, Debian, Gentoo, Mandriva si Ubuntu. De asemenea nici utilizatorii de openSUSE nu trebuie sa se agite prea tare caci in sursele de pachete terte pentru versiunile 11.4, 12.1 si Tumbleweed ofera pachetele precompilate cu Bumblebee.