Uimitor sau nu, se pare ca exista barfe si in lumea distributiilor linux. Aceste barfe au avut in ultima perioada aspectul zvonurilor de trecere catre o distributie de tipul “rolling release” a Ubuntu si mai nou a openSUSE. Aceste barfe ma fac sa cred ca undeva exista un spirit al competitiei destul de ridicat, agitat fiind si de disparitia Novell care va fi asimilat de Corporatia Attachmate.
Ce este o distributie “rolling release”?
In software development, a rolling release approach refers to a continuously developing software system, as opposed to one with versions that must be reinstalled over the previous versions. It is one of many types of software release life cycles. Rolling releases are typically seen in use by Linux distributions. A rolling release is typically implemented using small and frequent updates. However, simply having updates does not automatically mean that a piece of software is using a rolling release cycle; to qualify as a rolling release, the philosophy of developers must be to work with one code branch, as opposed to discrete versions. Updates are typically delivered to users using a package manager and a software repository accessed through the internet. Mai multe detalii aveti aici.
Prima barfa referitoare la Ubuntu a aparut in cadrul unor publicatii online precum Phoronix. La fel de repede precum a aparut asa a fost negata de un reprezentant al Ubuntu, Rick Spencer care a spus destul de clar si concis ca “Ubuntu is not changing to a rolling release“. Cea de-a doua barfa a zilei are in prim plan openSUSE. In cazul openSUSE folosirea cuvantului barfa poate parea dur si neadecvat, deoarce exista o propunere in aceasta directie. Oare acesta sa fie viitorul distributiei openSUSE? Oare este raspunsul unui grup de dezvoltatori ca urmare a disparitiei Companiei Novell? Indiferent de distributie trecerea la “rolling release” ar putea fi un avantaj spre deosebire de reinstalarea unui sistem o data la 6 luni.
Chiar daca cei de la Ubuntu au negat barfele privind trecerea sa la o distributie “rollling release” nu pot decat sa astept, in calitate de utilizator al distributiei openSUSE, un raspuns cat se poate de clar privind trecerea catre o distributie de tip “rolling release” a cameleonului verde.