Almalinux: ștergerea versiunilor vechi de kernel

Inima oricărei distribuții linux, indiferent că este folosită ca și desktop sau server, este kernelul. Existența lui permite instalarea sistemului de operare și o dată cu actualizările oferite de fiecare distribuție linux în parte, ne oferă access la un suport mai bun pentru componentele hardware existente (în special pentru plăcile video) și eliminarea defectelor de funcționare (a.k.a bugs).

Cu fiecare set de actualizări recepționat, sistemul de operare instalează pachetele specifice, astfel că la un moment dat este posibil ca în partiția /boot să avem prea multe versiuni ale kernelului linux pe care nu le mai folosim. Indiferent dacă sistemul de operare este instalat pe un desktop sau server, a păstra cel puțin o versiune mai veche de kernel pe lângă cea curentă se poate dovedi un lucru benefic (părerea mea desigur).

Astfel, pentru a face curățenie printre versiunile vechi de kernel, am creat un mic script in Bash pe care îl puteți obține din cadrul acestui repo. Adaptat nevoilor mele, comenzile executate de script elimină cele mai vechi două versiuni de kernel, dar după ce clonați acel repo îl puteți adapta după bunul plac. Spor !

One comment

  1. Felicitari pentru aceasta postare si informatiile utile oferite! E bine sa fim la curent cu ultimele actualizari ale kernelului Linux si sa le tinem la zi, dar este si o idee buna sa tinem in partitia /boot cel putin o versiune veche in cazul in care apar probleme sau nevoia de declansare a unui downgrade. Scriptul oferit aici este o modalitate usoara si intuitiva de a gestiona mai multele versiuni de kernel. Mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *