Adobe si versiunile viitoare de Flash Player

Iata ceva ce poate nimeni nu a prevazut… Adobe a realizat ca piata distributiilor linux are un viitor de vreme ce si-a schimbat atitutdinea fata de utilizatorii acestora. De ce?… iata si raspunsul: vizitand blogul celor de Adobe am aflat cu o oarecare uimire ca Flash Player va fi disponibil utilizatorilor de distributii linux numai daca folosesc Chrome prin intermediul “Pepper” API. Acest lucru s-a produs ca urmare a parteneriatului incheiat intre Google si Adobe. Acest lucru urmeaza sa se aplice dupa versiunea 11.2 a Flash Player, conform acestui calendar.

Partea buna (uimitor exista o parte buna) este ca Adobe ofera 5 ani de actualizari de securitate pentru versiunea 11.2. Pana acum am tot vorbit de Chrome dar oare Mozilla ce parere are despre “Pepper” API? Raspunul este unul simplu si la obiect: Mozilla is not interested in or working on Pepper at this time. See the Chrome Pepper pages. Personal vazand aceasta miscare strategica pot formula cateva ideei pentru care imi asum responsabilitatea: Adobe a realizat ca pe viitor Chrome va evolua mai mult ca Firefox pe partea “de distractie” este doar indeajuns sa aruncati o privire in Chrome Apps Store la sectiunea jocuri, de asemenea aceeasi mare corporatie a.k.a Google detine si un un sistem de operare destul de puternic axat pe zona dispozitivelor mobile zona in care Adobe vrea sa prinda putere si nu in ultimul rand Adobe spera si la un parteneriat cu Mozilla… open source + closed source = love???

Ce inseamna asta pentru noi utilizatorii? In primul rand utilizatorii de Chrome nu vor simti nici o diferenta o data cu lansarea urmatoarei versiuni de Flash Player de dupa 11.2 caci pana atunci Google va pune la punct browserul astfel incat tranzitia la “Pepper” API va fi extrem de usoara. De partea opusa treaba este mai dificila pentru Mozilla si al lor browser Firefox. Spun asta pentru ca trebuie sa se gandeasca ce vor face dupa cei 5 ani in care Adobe ofera actualizari de securitate pentru versiunea 11.2. Ca orice promotor de programe open source as putea zice cu usurinta ca ar putea opta pentru Gnash sau Lightspark cu speranta ca in 5 ani vor fi la fel de acceptate precum Flash Player… Sau poate cine stie HTML5 ar putea evolua asa de mult incat Flash ar putea deveni invechit… Care va fi rezultatul acestui parteneriat pentru Firefox si cum se va descurca Mozilla dupa aceasta lovitura sub centura vom afla abia in 5 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *