Adio Firefox Nightly pe 64 biți pentru Windows

Dacă folosiți navigatorul de internet Mozilla Firefox atunci cu siguranță știți că acesta este dezvoltat în patru etape Nightly, Aurora, Beta și Stable, fiecare menită să elimine cât mai multe defecte asigurând stabilitate versiunii finale a produsului software. Despicând firul în patru Firefox Nightly este versiunea cea mai instabilă fiind destinată cu precădere dezvoltatorilor dar și curioșilor care doresc să testeze și să ofere feedback.

Personal am testat și folosit Firefox Nightly sub openSUSE și Windows 7 până să trec la Google Chrome și am rămas surprins, căci de multe ori această versiune numită ”instabilă” mi se părea că merge mai bine ca versiunea finală. Ca și pluginuri folosite menționez aici Flagfox și AdBlock Plus care de asemenea mergeau fără probleme. Numărul de taburi deschise nu depășea zece. Ca și în cazul celorlalte versiuni Firefox Nightly era creat pentru Mac, Linux 32 și 64 de biți, respectiv Windows 32 și 64 de biți.

Organizația Mozilla dorește să fie un pioner în ceea ce privește programele FLOSS, dar uneori anumite persoane uită de acest fapt. Conform unei topici inițiate pe grupul de discuții ”mozilla.dev.planning”, Benjamin Smedberg a anunțat faptul că dezvoltarea versiunii Firefox Nightly pe 64 biți pentru Windows a fost oprit. Chiar dacă acest lucru poate părea îndreptățit, mulți utilizatori s-au simțit ofensați deoarece se pare că decizia a fost luată fără prea multe consultări. Eu nu știu câți dintre voi foloseau Firefox Nightly pe 64 biți, dar se pare că acum va trebui să reveniți la versiunea de 32 de biți.

Partea aiurea din acest lucru este dată de faptul că calculatoarele de generații mai vechi sunt înlocuite de către posesori și astfel trec pe sisteme de operare pe 64 de biți. Până și calculatorul meu cu 2 Gb de Ram de 7 ani vechime poate rula un sistem de operare pe 64 de biți chiar dacă nu aș vedea nici o diferență. Astfel lista de chestii tâmpite pe care anumite persoane din cadrul Mozilla le fac oarecum de capul lor s-a mai îmbogățit și cu cea menționată în articolul acesta. Dacă nu le știți pe celelalte vi le amintesc eu: ciclul rapid de dezvoltare și renunțarea la îmbunătățirea programului Thunderbird. (desigur este părerea mea…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *