Wine test drive: Quake 4

Daca in cadrul saptamanii trecute v-am prezentat doua jocuri ce au la baza engine-ul Quake, m-am gandit sa incep aceasta saptamana exact in acelasi fel, jocuri. Este vorba de Quake 4, un joc ce are la baza engine-ul Doom 3, dar de asta data jocul a fost emulat cu Wine. Test drive-ul a fost efectuat folosind cea mai recenta versiune de Wine, anume 1.3.28 si intr-un mediu curat al Wine, fara a folosi tweak-uri a.k.a winetricks.

Ce este Quake 4?
Quake 4 is the fourth title in the series of Quake first-person shooter computer games. The game was developed by Raven Software and published by Activision. Raven Software has collaborated with id Software, the creators and historical developers of preceding Quake games. In this case, id Software supervised the development of the game as well as providing the Doom 3 engine, now referred to as ‘id Tech 4’, upon which it was built.
Cerintele jocului(pentru windows):
# Microsoft Windows 2000/XP OS
# Intel Pentium 4 2.0 GHz or AMD Athlon XP 2000+ CPU
# 512MB of RAM
# 8x speed CD-ROM optical disc drive and latest drivers
# 2.8GB of uncompressed, free hard disk drive space available (plus 400MB for a Windows swap file)
# 100% DirectX 9.0c compatible 16-bit sound card with latest drivers
# 100% Windows 2000/XP compatible mouse, keyboard, and latest drivers
# 3D hardware accelerator card required
# 100% DirectX 9.0c compatible 64MB hardware accelerated video card and the latest drivers

Supported graphics cards:

-ATi Radeon 9500/9700/9800 series
-ATi Radeon X300/X550/X600/X700/X800/X850/X1300/X1600/X1800 series
-nVidia GeForce 3/Ti/4/Ti series
-nVidia GeForce FX/6/7 series

Pregatirea mediului de lucru si a jocului
Observand cerintele de mai sus ale jocului m-am ingrijorat vazand ca placi video de generatie mai noua nu erau trecute. Aceasta ingrijorare a trecut imediat dupa ce am instalat jocul. Primul pas a fost desigur sa instalez wine folosind managerul de pachete al distributiei mele openSUSE respectiv sa initiez winecfg pentru crearea folderului .wine. Dupa instalarea emulatorului am navigat catre locatia dvd-ului, am initiat comanda wine setup.exe si am instalat jocul ca si cum as face sub windows. Dupa instalare jocul va crea si o scurtatura pentru o initiere usoara a jocului dar eu unul am preferat sa initiez jocul din linia de comanda, accesand directorul unde jocul era instalat /home/nume-utilizator/.wine/drive_c/Program Files/id Software/ Quake 4/ respectiv wine Quake4.exe.

Explorarea jocului
Personal de fiecare data cand instalez un joc sub wine caut sa il setez sa foloseasca setari grafice minime, crescandu-le pe masura ce observ ca jocul suporta acest fapt; nu trebuie sa uitam ca se afla intr-un mediu ce imita windows-ul. Setarile minime alese de mine au implicat rezolutia 1024 cu 768 si setarile pe partea grafica pe Low, placa mea video fiind Nvidia GeForce 9400 GT. Inca de la inceput am putut constata ca nu se simte nici o diferenta cum ca ar fi de fapt sub linux, intro-ul de joc a dovedind asta. Ajustarea setarilor pentru tastatura, mouse si sunet au fost efectuate fara nici o problema. Jocul in sine merge execelent, chiar si pe setari minime, putandu-se observa aportul adus de engine-ul Doom 3, nici o corupere grafica descoperita in cele cateva ore de joc(…recunosc m-am lasat carat de val). Per ansamblu Quake 4 se dovedeste a fi demn de ratingul “Platinum” motiv pentru care il consider la fel de stabil ca si Counter Strike.

Concluzii
Pe cat de util pe atat de imprevizil poate fi Wine. Dupa cum se poate vedea in cazul meu jocul a mers fara nici o setare aditionala efectuata cu winetricks. Daca incercati acest joc si observati anumite probleme grafice este posibil ca aveti nevoie de directx si de ajustarea anumitor setari precum GLSL shaders. Daca nu ati incercat jocul pana acum va recomand sa incercati macar demo-ul daca nu aveti posibilitatea de a cumpara jocul “full version”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *