Wine test drive: Need for speed World

Ce mod mai interesant de a petrece ziua de 1 Decembrie decat conducand prin… alte meleaguri unde gropile din sosele sunt inexistente. Da, stiu suna putin cam critic dar nu poti sa nu ignori un joc precum Need for speed World, mai ales de cand a devenit gratuit fara o limita impusa nivelelor de joc. Desigur partile bune sunt accesibile contra cost sau prin noroc chior in cadrul anumitor curse sau evenimente. Pe AppDB al celor de la wine jocul parea ca se descurca destul de bine si am zis sa il testez si eu. Test drive-ul a fost efectuat pe openSUSE Tumbleweed cu baza 12.1, folosind wine 1.3.33, arhitectura sistemului de operare fiind de 32 de biti.

Primii pasi in realizarea testului meu au implicat obtinerea wine si respectiv a winetricks. O data instalat wine am initiat comanda env WINEPREFIX=~/.wine-games wine winecfg intr-un terminal(intr-o consola) care mi-a creat un prefix wine “curat”. Acest lucru este foarte benefic deoarece protejeaza alte prefixuri wine care nu necesita instalarea anumitor programe de windows pentru a putea fi folosite. Dupa crearea prefixului wine este necesar sa folosim winetricks pentru a instala cateva programe precum dotnet 2.0, directx9, internet explorer. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul comenzii env WINEPREFIX=~/.wine-games sh winetricks dotnet20 directx9 ie7 glsl-enable care printre altele instaleaza .NET 2.0, directX versiunea 9, internet explorer 7 si activeaza componenta glsl. In functie de banda de internet acest pas poate dura ceva timp asa ca aveti rabdare; de asemenea instalarea .NET 2.0 este posibila numai pe sistemele de operare pe 32 de biti. Dupa ce programele au fost descarcate winetricks va ajuta sa le instalati ca pe niste programe normale de windows.

Acum ca prefixul wine a fost configurat urmeaza sa va faceti un cont pe site-ul celor de la NFS World si sa descarcati o prima componenta a jocului, anume installer-ul. Dupa ce acesta s-a descarcat instalati-l prin comanda env WINEPREFIX=~/.wine-games wine setup_versiune.exe. Nu va ingrijorati daca installerul se blocheaza la sfarsit, acest lucru nu afecteaza integritatea aplicatiei si poate fi inchis fortat sau prin ctrl+c din consola. Obtinerea restului de componente ale jocului implica pornirea executabilului GameLauncher prin comanda env WINEPREFIX=~/.wine-games wine GameLauncher.exe din locatia unde jocul a fost instalat. Pentru o compatibilitate maxima cu wine am ales sa descarc componentele Standart ale jocului si am setat caracteristicile Video pe minim.

Concluzii: ultimul test postat pe site-ul cu aplicatii al celor de la wine oferea jocului un rating Gold. Acest lucru este cat se poate de adevarat, in principiu din cauza programleor aditionale care trebuie instalate. Partea proasta este ca sub 64 de biti folosirea mono ca substitut pentru .NET 2.0 nu a oferit acelasi rezultate si jocul nu functioneaza. De asemenea am descoperit ulterior ca uneori cand apas tasta Esc jocul se blocheaza deci atentie exista 50% ca si sub alte distributii sa se intample la fel. Experienta in sine a jocului, pe setarile minime efectuate de mine in timpul testului, este placuta si merita un rating Platinum. Personal mai astept pana sa renunt la Windows ca si sistem de operare pentru jocuri dar pot spune ca timpul se reduce cu fiecare imbunatatire adusa de Wine. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *