Wine de la A la Z

La o rapida cautare pe google puteti gasi programul numit wine. Scopul acestuia este de a oferi un mediu de lucru similar windows-ului pentru aceeia dintre noi care nu se pot separa complet de acest sistem de operare. O baza de date cu programe ce pot fi rulate sub o distributie linux cu wine o gasiti la aceasta adresa: http://appdb.winehq.org/. Daca doriti sa va aduceti contributia la imbunatatirea bazei de date tot ce trebuie sa faceti este sa va inregistrati pe site si sa va apucati sa testati diferite programe ce in mod normal le gasim sub windows.

Obtinerea si instalarea
Obtinerea si instalarea programului se poate face in doua moduri. Primul mod si cel mai simplu este reprezentat de instalarea cu ajutorul unui manager de pachete; cautarea se va face folosind cuvantul cheie wine. A doua metoda este cea in care folosirea unui terminal este necesara, anume compilarea programului din sursa. Se descarca codul sursa al programului de aici in sectiunea “Wine Source Downloads”; tot in sectiunea de download avem un link si catre un wiki care va invata tot ce trebuie sa stiti despre wine. Dupa ce aveti codul sursa al programului, il dezarhivati, navigati catre locatia folderului cu programul si logat ca root executati pe rand comenzile: ./configure, make si make install. Timpul de instalare variaza de la 20 de minute pana la 45 de minute asa ca aveti timp si de o cafea :P

Configurare si folosire
Primul pas dupa instalarea programului este sa il si configuram. Aici indiferent va place sau nu aveti nevoie de un terminal in care sa tastati comanda winecfg. Aceasta va crea folderul .wine/ in care se va afla mediul emulat al windows-ului. Acum pasul urmator reprezinta integrarea programului pentru recunoaste executabilele de windows *.exe astfel incat atunci cand dati click pe un executabil de windows acesta sa fie pornit cu wine.
Utilizarea wine vine si ea tot in doua moduri, interfata grafica sau linie de comanda. Interfata grafica ofera utilizatorilor doua programe: wine doors si Play on linux. Din trecut stiu ca cei de la wine nu recomanda folosirea programului wine doors si din ce am vazut pe google proiectul este inchis. Despre “Play on linux” va pot spune ca l-am folosit decat o singura data, dar vine cu o multime de setari predefinite pentru diferite programe. Folosirea wine in linia de comanda implica instalarea programului respectiv, initierea winecfg pentru a configura emularea dupa bunul plac si desigur folosirea comenzii wine nume-program.exe pentru a porni respectivul program.

Indiferent ca folositi linia de comanda sau o anumita interfata grafica, wine ofera un mediu de lucru puternic in care va puteti bucura de anumite aspecte pe care le aveati sub windows :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *