Windows… dar fără Linux

Înainte de a reporni activitatea pe blog am descis să împărtăşesc, celor interesaţi desigur, cam ce a însemnat aventura mea de 6 ani privind folosirea Linux, mai precis a distribuţiilor openSUSE, Debian, Linux Mint si Ubuntu. În acest moment doar Windows-ul a rămas ca şi sistem de operare pe calculatorul personal, tandemul dual-boot nu este în vizor în perioada următoare.

Dacă vă atrage ceea ce oferă sistemele de operare Linux, aveţi grijă ce alegeţi prima dată, mai ceva ca prima dragoste, căci atunci când o să doriţi să faceţi o schimbare va fi destul de dificilă trecerea, mai ales dacă oscilaţi între cele care folosesc pachetele RPM si cele cu DEB (vice-versa este de asemenea valabilă). Pentru mine unul a fost dificil când de la openSUSE am trecut la Debian, dorind un sistem de operare mai conservator, prea multe actualizări într-un timp scurt pot crea instalabilitate (asa cum oferea openSUSE)

Driverele au devenit mai calitative o dată cu trecerea anilor, în speţă datorită creşterii în popularitate a ceea ce reprezintă linuxul. Plăcile video Nvidia şi AMD au şi ele drivere disponibile, iar in openSUSE, Ubuntu si Linux Mint pot fi instalate destul de uşor. În Debian totuşi trebuie urmat un tutorial de instalare, destul de bine explicat, care este de ajutor.

Suportul tehnic este în general acoperit de două zone:
– paginile de tip wiki, care oferă tutoriale de configurare precum şi prezentări ale sistemului de operare, aplicaţii şi unele pentru utilizatori
– forumurile de discuţii, un loc destul de dinamic pentru începători, unde răbdarea este o abilitate necesară, deoarece unii te pot ajuta, dar alţii te pot lua peste picior, doar pentru că eşti Noob.
Independent de aceste două, mai sunt site-urile create de diferiţi utilizatori, prin care se oferă acces la tutoriale şi opinii în legătură cu un anume sistem de operare.

Dar de ce Windows fără Linux ?
În ceea ce priveşte situaţia mea, am decis să rămân pe Windows, din cauza implementării mai slabe a driverelor Nvidia pe Linux. Din păcate anumite probleme de funcţionalitate fac din combinaţia mea hardware şi Linux un rezultat neplăcut vizual, lucru care afectează atât navigarea pe pagini web cât şi jocuri. Nici timpul meu nu mai este la fel de mare, drept urmare a face debugging nu mai este o opţiune viabilă.

Din punctul meu de vedere openSUSE, Ubuntu şi Linux Mint sunt cele 3 sisteme de operare care pot apela la gusturile începătorilor dar este bine să le testaţi pe fiecare în parte pentru a şi exact ce să alegeţi.

Blogul unui internaut va acoperi tot ceea ce ţine de Windows, Linux şi Android, articolele vechi vor rămâne ca şi arhivă pentru că este important ca fiecare să ştie de unde a pornit şi unde anume se află în timp. Lectură placută vă doresc la articolele viitoare şi multumesc de timpul acordat :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *