Unetbootin- Linux live usb

Acest program dragut ofera o alternativa pentru cei care nu doresc sa consume CD-uri pentru a le face medii live de testare pentru diferite distributii linux. Acest program creaza live usb-uri care indeplinesc aceleasi functii ca si un Live CD. Totusi este bine de retinut ca stick-urile au un numar limitat de scrieri si stergeri dupa care devin instabile, astfel asigurati-va ca stick-ul este unul cat mai nou cu putinta. De asemenea tin sa va anunt ca acest articol a mai fost redactat de mine si pentru membrii Comunitatii openSUSE Romania.
In cadrul acestui articol va voi prezenta un program destinat atât începătorilor cât și avansaților ce promite multe. Înainte să încep descrierea propriu-zisă a acestui program doresc să vă aduc în prim plan câteva întrebări și anume: S-a întâmplat să aveți probleme cu calculatorul? S-a întâmplat să fiți într-un loc public și discuția să devieze către duelul windows linux? S-a întâmplat să doriți să testați o distribuție linux fără a o instala pe calculator? Şi desigur să amintim situația în care ați dorit să prezentați distribuția preferată dar nu ați avut cum? … răspunsurile la aceste întrebări reprezintă câteva din caracteristicile acestui program.
Fără să mă mai întind la comentarii inutile vă spun că acest program este disponibil atât pentru windows cât și pentru linux (inclusiv openSUSE). Ca o cerință secundară aș menționa o viteză bună a internetului pentru a descărca imaginea distribuției pe care doriți să o instalați/testați. Recomand http://ftp.iasi.roedu.net/mirrors cu precădere pentru utilizatorii cu internet de la RDS sau a altor rețele de internet din Romania ce au “peering” cu acest site al RoEdu.Suportul media pe care acest program îl folosește este fie un stick usb de minim 2GB memorie (recomand un stick de 4GB) formatat FAT16 sau FAT32 sau chiar și carduri de memorie pentru acele calculatoare prevăzute cu sloturi pentru aceste tipuri de medii de stocare.
Pentru o listă completă a distribuțiilor linux suportate dar și a unui tutorial în imagini accesați http://unetbootin.sourceforge.net/. În speranța că descrierea mea nu v-a plictisit vă aduc la cunoștintă modalitățile de folosire a distribuției linux preferate instalate pe stick, obținând ceea ce se numește Live USB Drive. Astfel folosind programul Unetbootin ați obținut acest “live usb drive” foarte ușor de purtat oricunde ați merge.
Primul pas către folosirea stick-ului este acela de a configura calculatorul să booteze de pe el, și anume din BIOS setând “first boot device” să fie stick-ul; eventual să ajustați și la “hard disk priority” astfel încât pe poziția 1 să fie tot stick-ul după care se restartează calculatorul.
Pasul doi este bootarea efectivă de pe stick.
Pasul trei este să accesați una din opțiunile de mai jos, în funcție de necesități:
* rescue CD, în cazul în care calculatorul are probleme
* devirusare calculator, folosind unul din programele antivirus destinate distributiilor linux
* unealtă pentru managementul partițiilor, fie windows sau linux
* unealtă pentru testarea unei distribuții linux, fără instalare
* promovare distribuție linux, către prieteni, către oricine pentru a arăta că și acest sistem de operare este la fel de puternic chiar și atunci când rulează de pe stick.

Acestea fiind spune vă urez o utilizare plăcută a acestui program!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *