Tutorial: Avant Window Navigator

Daca folositi Gnome ca si mediu de lucru, este imposibil sa nu fi auzit si de dock-uri (precum cairo) sau de avant, ca si metode de inlocuire a clasicelor doua gnome-panel-uri (cel de sus si cel de jos). Personal recunosc ca ma atrag dar tot mai mult prefer Avant Window Navigator din simplul motiv ca nu am nevoie de Compiz activ pentru a ma putea bucura de ceea ce imi ofera. Astfel daca nu va place Compiz si nici prea multe briz-briz-uri atunci acest tutorial va poate fi util.

Ce este Avant Window Navigator?Avant Window Navigator (Awn) is a dock-like bar which sits at the bottom of the screen. It has support for launchers, task lists, and third party applets. Detalii mai multe despre program aveti pe aceasta pagina iar un wiki cat se poate de complet aveti aici.

Instalarea programului: avand in vedere ca folosesc Debian 6, o sa folosesc aceasta distributie pe post de reper. Instalarea pachetelor necesare se poate face cu Synaptic folosind cuvantul cheie awn in cautare. Din lista ce se prezinta marcati spre instalare urmatoarele pachete: avant-window-navigator, awn-applets-c-core si extras, awn-applets-common, awn-applets-python-core si extras, awn-settings, python-awn si extras, respectiv vala-awn (acceptati si eventualele dependinte ce trebuie satisfacute). De asemenea acelasi lucru se poate aplica si la derivatele din Ubuntu.

Stergerea gnome-panel-urilor:
Va pot spune ca este destul de sigur sa stergeti gnome-panel-ul de jos si sa porniti Avant fara sa va fie frica ca o sa pierdeti ferestrele deschise. Pentru a seta Avant sa porneasca atunci cand va logati click pe prima iconita din partea stanga, Dock Preferences si in fereastra ce se deschide bifati casuta Start Awn Automatically. In ceea ce priveste gnome-panel-ul de sus acesta este eliminat astfel: deschideti un terminal(o consola) si tastati comanda gconf-editor, in fereastra ce apare navigati catre desktop -> gnome -> session -> required_components si aici in cadrul liniei panel adaugati valoarea awn (in loc de gnome-panel). Pasul final implica un restart al sistemului de operare. Tin sa va anunt ca acest procedeu opreste folosirea panel-urilor doar pentru utilizatorul care a efectuat setarile anterior mentionate de mine. Multumesc pe aceasta cale acestui utilizator pentru informatii.

Folosirea Avant:
O data restartat sistemul de operare o sa va puteti apuca de ajustarea programului Avant dupa bunul gust. Va recomand sa accesati pagina wiki a programului si sa vizitati paginile de sub categoria Extras. Utilizare placuta si indelungata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *