Pentru a spage gheata am sa aleg Salix OS 13.1.2 KDE, distributie linux prezentata de mine mai devreme in cadrul acestui blog. De asemenea trebuie sa recunosc ca sunt un fan KDE si astfel am decis sa pasesc pe “pamant” cunoscut macar la capitolul mediu de lucru. Dupa o lectura a informatiilor despre noua versiune am pregatit mediul in care voi testa aceasta distributie linux. Configuratia reala a PC-ului meu este: Intel Core 2 Duo la 2Ghz, cu 2Gb de RAM si placa video Nvidia GeForce 9400 GT cu 1024 mb de memorie. Pentru test-drive am ales sa ofer PC-ului virtual 768 Mb de Ram, emulare pentru un procesor si 128 Mb de Ram pentru acceleratia 3D, o configuratie intalnita mai ales la PC-urile mai vechi.
Dupa pregatirea PC-ului virtual, am inceput sa descarc imaginea folosind link-urile din pagina de forum a distributiei. Alaturi de download am ales sa privesc si catre documentatie pentru a invata cate ceva despre distributie. Avand in vedere ca are la baza Slackware trebuie sa va zic ca a “mostenit” de la acesta procesul de instalare si managerul de pachete dar acest lucru asigura compatibilitate si cu repo-urile distributiei Slackware in sine. Instalarea este destul de intuitiva, poate fi comparata cu instalarea windows xp, tot un mod text ce permite utilizatorului sa isi configureze spatiul pentru instalarea distributiei linux, folosind tastele tab, space, enter sau sagetile din tastatura. Fiind un mediu virtual instalarea efectiva a durat cam 25 de minute.
Desktopul kde 4.4.3 cu ajustarile de rigoare specifice Salix mi-au incantat ochiul, iar bonsaiul chiar mi-a placut… o bucatica de China sub Salix. Ca si utilizator strict desktop pentru utilizarea generala as avea nevoie de urmatoarele programe:
– browsere web(nu strica sa fie mai mult de 1 sau 2): firefox, seamonkey, opera sau chromium
– programe de sincroniozare a mailului: poate fi kmail(evolution pentru gnome) sau thunderbird
– multimedia: VLC, (s)mplayer sau xine
– programe de chat: pidgin( fiind multiprotocol), gajim (jabber si google chat) si amsn
– codecuri (inclusiv flash player)
– suita office: koffice sau open office
Instalarea pachetelor a decurs bine, repositoarele celor de la Salix nu duc lipsa de cerintele mentionate mai sus(exceptie fiind Chromium), ba chiar m-au surprins prin existenta pachetelor Google Earth, Picasa sau LinuxDCpp(unde dai si unde crapa), care lipsesc din repo-urile altor distributii linux. Instalarea pachetelor se poate face folosind consola cu ajutorul programului slapt-get
sau cu ajutorul interfetei grafice Gslapt
De asemenea Salix pune la dispozitia utilizatorilor un program ce ii ajuta sa descarce codecurile audio si video necesare uzului zilnic, localicazat in Sectiunea Multimedia -> Install multimedia codecs. Flash player si Sun Java sunt deja instalate astfel ca aici singurul lucru pe care trebuie sa il avem in vedere este un upgrade. Astfel dupa folosirea Gslapt am putut sa imi localizez programele dorinte si cu usurinta pot afirma ca aceasta distributie linux acopera necesitatile zilnice ale unui utilizator caruia ii place sa navigheze pe internet, sa asculte muzica sau sa vizioneze un film si sa stea la chat. Daca ati citit pana aici unii dintre voi ar putea intreba de jocuri, de ce nu le-am mentionat? Raspunsul meu este simplu: nu sunt un mare gamer asa ca sarcina de a instala jocuri va revine voua celor care ve-ti incerca distributia. :)
Acesta a fost primul meu test-drive, cu siguranta nu este ultimul, dar sunt singur ca scapari exista. Asa ca nu pot decat sa astept din partea voastra sfaturi, pareri pro sau contra asupra a aceea ce am realizat eu.