Steam: cu un pas mai aproape de linux

Daca acum cativa ani cineva venea si va zicea ca Steam va ajunge sa fie dezvoltat si pentru distributiile linux l-ati fi crezut? Cu siguranta ca NU si spun asta cu toata convingerea, caci 1% cota de utilizare a linux ar descuraja pe multi dezvoltatori de programe. Timpul a trecut de la prima aparitie a platformei Steam si iata-ne ca incet dar sigur ne pregatim pentru o prima versiune a platformei pentru distributiile linux.

Ce inseamna portarea Steam pentru linux?
Portarea Steam pentru linux va aduce intr-o competitie directa Valve si Desura, un alt client asemanator Steam, care ofera deja o versiune nativa de linux atat pentru arhitectura pe 32 de biti cat si pentru cea pe 64 de biti. Din punctul meu de vedere Valve are ceva de lucru la portare si faptul ca abia la un an de cand constructia a fost anuntata aflam ceva stiri proaspete, poate sa indice doua lucruri: fie portarea merge greu, fie portarea merge bine si Valve doreste sa produca un impact major si pe sectorul distributiilor linux. Conform topicii dedicate pe forumul Steam, portarea merge destul de bine iar dezvoltatorii sunt deschisi catre feedback din partea utilizatorilor, asa ca nu ezitati sa va exprimati si voi opinia.

La ce ne putem astepta pe viitor?
Pe scurt: la Steam pentru linux si la o explopzie de jocuri pentru utilizatorii de linux. Dezvoltand oleaca propozitia enuntata, ma refer la un client de linux Steam dar si la jocuri portate pentru distributiile linux sub forma de fisiere usor de manevrat precum ar fi cele *.run care sunt independente de distributia linux folosita. Pana cand va venii “ziua zero” utilizatorii de distributii linux trebuie sa se multumeasca cu faptul ca se lucreaza la portarea “Source Engine” pentru linux si ca unul din primele jocuri portate ar fi Left 4 Dead 2. Pentru a va face o idee despre progresul inregistrat de portare va recomand sa cititi acest articol. Lectura placuta! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.