Pregătiți-vă de Gnomebuntu

”Ferma” companiei Canonical este una destul de numeroasă și fericită. Așa cum bine se știe există destule derivate Ubuntu prin preajmă și conform celor de la Distrowatch, remixuri apar mai tot timpul și reflectă mai mult sau mai puțin creativitatea celor care le concep. Ubuntu este ”șefu” iar ”tata” Mark își iubește foarte mult copilul, lucru perfect normal.

Dacă pentru o clipă credeați că familia Ubuntu va rămâne așa, vă asigur că va-ți luat țeapă. Conform saitului OMG Ubuntu se pare că pe data de 18 octombrie vom asista la apariția Gnomebuntu, o versiune a Ubuntu care va folosi ca și mediu de lucru implicit Gnome 3.6 și nu Unity. Pe lângă faptul că va folosi GDM și respectiv Gnome-Shell, această distribuție linux va fi oarecum ”șchioapă” deoarece Epiphany va fi navigatorul de internet implicit, Abiword va înlocui suita Libre Office iar fanii Ubuntu One vor trebui să își instaleze aplicația din depozitele de pachete. Cam neprietenos pare a fi acest derivat…

Personal speculez încă un ”război rece” între utilizatorii Ubuntu dar eu unul nu mă pot abține să nu mă întreb: Oare chiar era nevoie de această distribuție linux când Ubuntu folosește tehnologia Gnome 3 în cadrul Unity? Până când cineva va găsi importanța acestui derivat nu-mi rămâne decât să vă doresc mult spor la testarea versiunii ”alpha” a sistemnului de operare. Pentru a vă face o idee despre cum merge treaba cu Gnomebuntu accesați această topică din Forumul Ubuntu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *