Asa cum multi dintre voi au putut observa orice distributie linux este insotita de un player audio, precum este winamp pentru windows. Dupa ajustarea cu distributia linux, oricare dintre noi doreste cateva clipe de relaxare ascultand muzica pe care o detine sau un post de radio de pe internet.
Din pacate acest lucru nu ste posibil uneori datorita faptului ca anume codecuri (mp3, mpeg, aac sau aac+) nu sunt instalate o data cu playerul audio. Acest lucru nu trebuie sa va duca cu gandul ca nu ve-ti putea asculta muzica. Dezvoltatorii distributiei linux respective nu au putut oferi aceste codecuri o data cu distributia datorita patentelor existente sau a drepturilor de autor. Ce este de facut? Pai in primul rand trebuie sa deschideti managerul de pachete al distributiei voastre si sa instalati engine gstreamer; acest engine este folosit de playere precum Amarok sau Rhythmbox. O data instalat acest engine problemele cu codecurile vor disparea si astfel va puteti asculta linistit muzica. De asemenea exista si programe precum VLC sau XBMC care vin cu propriile codecuri astfel incat utilizatorul este scutit de munca de a mai cauta un anumit codec.
In cele ce urmeaza va voi prezenta cateva playere audio care sper eu sa va fie de folos atunci cand este vorba de ascultat muzica:
1. Amarok un player audio bazat pe engine-ul gstreamer, specific mediului de lucru KDE. Acest player poate reda si streamur-uri de pe internet datorita unui catalog de link-uri cu stream-uri audio. Aditional i se pot adauga si plug-inuri, printre care si cel care ofera utilizatorului sansa de a vizualiza versurile melodiei pe care o asculta daca aceasta este in baza de date din care plug-inul se documenteaza.
2. Banshee un player robust, destinat cu precadere mediului de lucru Gnome, sponsorizat de Compania Novell
3. XMMS sau X MultiMedia System este un player audio ce isi are originile in Winamp Classic. Acest player suporta formate precum MP3, MOD sau WAV. Mai multe formate pot fi suportate prin instalarea de plug-inuri
4. Audacious un player audio ce isi are originile in XMMS dar care a fost portat la un alt nivel de catre dezvoltatorii lui. Asemanarea cu winamp classic este prezenta si la acest player audio care vine cu propriile plug-inuri pentru utilizator.
5. Rhythmbox un program de management specific mediului de lucru Gnome, inspirat de iTunes. Acest program se bazeaza pe engine-ul gstreamer
6. VLC chiar daca este un bun player video poate fi si un bun player audio; avantajul acestui program este faptul ca vine cu propriile codecuri, poate rula pe orice mediu de lucru avand un grad mare de functionalitate. De asemenea acest player are un catalog cu stream-uri audio, aranjate in functie de gen.
7. XBMC este mai mult decat un player audio, este un media center. De asemenea acesta vine cu propriile codecuri. Pentru plug-inuri vizitati site-ul; dintre plug-inuri populare amintesc pe cel pentru vreme sau cel pentru youtube.
Aceste playere audio sau media center-ul XBMC, pot fi instalate din folosind administratorul de pachete al distributiei linux folosite; a se avea grija la depedintele ce pot aparea, acestea trebuie satisfacute prin instalarea aditionala de pachete. De asemenea doresc sa va spun ca aceste playere pot coexista toate in cadrul aceluiasi sistem de operare. Auditie placuta ! :)