Nouveau versiunea 1

“Nouveau” (franceza pentru nou) este un proiect al carui scop este construirea unui driver cu sursa deschisa pentru posesorii de placi video Nvidia. Daca concurenta, in speta cei de la ATI/AMD, au ales sa se implice in dezvoltarea driverului cu sursa deschisa specific, Nvidia a ales sa nu se implice, astfel ca dezvoltatorii care lucreaza la conceperea driverului Nouveau au fost nevoiti sa apeleze la ingineria inversa (reverse engineering).

Munca asidua ce a durat mai bine de 7 ani a fost incununata cu succes caci echipa a lansat versiunea 1 a driverului Nouveau. Din punct de vedere al performantei nu se poate spune ca intrece driverul oficial Nvidia mai ales in ceea ce priveste jocurile mai complexe deoarece Nouveau nu activeaza toate elementele placii video pe care o controleaza. Perspectiva devine buna daca sunteti un utilizator nepasionat de jocuri al unei distributii linux caci Nouveau este apt sa gestioneze efectele mediilor de lucru KDE sau Gnome de exemplu si chiar jocurile simple care nu necesita prea mult “efort” din partea driverului.

Nouveau este prezent in cadrul oricarei distributii existente la ora actuala fiind un modul de kernel. Personal am avut ocazia sa testez driverul nouveau pe openSUSE (desigur) folosind un joc care prin natura sa nu consuma multe resurse si anume Urban Terror. Chiar daca diferenta de FPS-uri a fost mare, driverul Nvidia oferind 90 pe cand Nouveau imi oferea maxim 50, am putut sa ma joc fara dificultati prea mari. In viziunea mea daca aveti nevoie doar de Nouveau dar totusi mai scapati cate un joc pe ici pe colea sfatul meu este sa aveti ca setarile grafice ale jocului sa fie puse la minim.

Mult spor celor care contribuie la proiectul Nouveau ! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *