Managementul pachetelor sub Linux și Windows

Într-un ecosistem complex în care Advanced Package Tool (prescurtat APT) și RPM Package Manager (adică pe scurt RPM) cu derivatele lor sunt uneltele de bază când vine vorba de distribuțiile linux, se pare totuși că nici ”bătrânul” Windows nu a fost uitat. Pentru aceia dintre voi care preferă Windows, dar care totuși sunt atrași de idea folosirii unui ”pachet” pentru a instala un program, atunci Chocolatey poate să fie ceea ce vă doriți.

Managerul de pachete pentru Windows este creația celor de la Chocolatey Software, Inc. La prima accesare a site-ului poate părea puțin mai dificil localizarea versiunii gratuite (care este și open-source), dar consider că cel mai util lucru ar fi să vizualizați pagina în care sunt comparate tipurile de versiuni ale Chocolatey. Recunosc că nu am apucat să testez Chocolatey, fiind o temă pentru ”acasă”, dar pot spune că existența ghidului de utilizare este un plus. Dacă tot nu sunteți convinși, puteți să accesați și pagina dedicată ce prezintă pachetele disponibile.

În titlul acestui articol există și Linux, iar acest lucru se datorează faptului că am avut contact cu Flatpak folosit pentru a administrarea pachetelor și FlatHub, cel mai mare depozit de… pachete desigur. Dat fiind faptul că există multe distribuții linux existența Flatpak ce oferă acces la unele programe, care necesită instalarea manuală in mod normal, este un lucru bun. Lista de distribuții linux suportate este destul de lungă, cuprinzând nume precum Ubuntu, Debian, Fedora, openSUSE, Linux Mint, Red Hat, Rocky Linux, Almalinux, etc.

Recunosc că sunt un utilizator tradițional, care consideră o distribuție linux trebuie administrată cu ceea ce vine la pachet, dar… nu se poate ignora faptul că tehnologii precum Flatpak vin să acopere un gol. Pentru Windows, Chocolatey vine poate ca ceva ”wow”, mai ales că Microsoft s-a îndrăgostit de sudo pe care îl oferă utilizatorilor de Windows 11. Indiferent de situație și de managerul de pachete folosiți regula de aur este aceiași: instalați programe din surse pe care le puteți verifica și pe care le considerați de încredere. Success ! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *