Pana acum am realizat test drive de distributie folosind virtual box. De aceasta data am schimbat oleaca situatia si am testat direct pe calculatorul meu, fara virtualizare. Calculatorul meu este un Intel Core 2 Duo @ 2Ghz, 2Gb Ram si 1Gb Ram memorie la placa mea video Nvidia Geforce 9400GT. O alta schimbare notabila la acest test drive a fost faptul ca am ales sa fac net install, caci banda de internet mi-o permite (si aici o spun fara nici un fel de lauda).
Instalarea:
Procesul de instalare este identic cu cel al Mandriva distributia din care s-a nascut acest fork. Meniul installer-ului este cat se poate de usor si implica completarea de campuri precum parola root sau creare user normal, alegerea mediului de lucru, configurarea hardware inclusiv placa video. Prima diferenta sesizabila la configurarea hardware a fost cand installer-ul s-a oferit sa imi descarce driverul video proprietar respectiv sa il si compileze pentru kernelul existent, adica 2.6.38. Fanii XFdrake pot sta linistiti acest utilitar se regaseste si in Mageia. O data ce instalarea s-a terminat scoatem mediul folosit la instalare (cd sau dvd) dupa care restartam calculatorul.
Desktopul si utilizarea uzuala:
Desktopul ales de mine la instalare a fost KDE, care este de asemenea si desktopul default al distributiei. In Mageia avem KDE 4.6 si asa cum am mentionat kernel 2.6.38, cu ajustarile de rigoare pentru Mageia. Mageia Control Center a pastrat aceleasi functii ca si cel din Mandriva doar look-ul este schimbat intr-un albastru mai deschis. Trebuie admirat patriotismul de care dau dovada cei care au creat distributia, fie Mandriva fie Mageia; mie personal chiar mi-a placut acest aspect deoarece si eu sun “fan” daca se poate zice asa, in ceea ce priveste implicarea nationalitatii in proiecte prin steag sau culoare specifica… Vive la France ! :D
Din punct de vedere al aplicatiilor totul este impresionant; totul este la cea mai recenta versiune de la Java la Flash, de la driverul video (nvidia in cazul meu) la playere media precum VLC si chiar browsere(Firefox, Chrome, Opera, Seamonkey). Sa mai zica cineva ca nu stiu francezii sa sparga gura targului cand e vorba de lucruri noi. Ati fi inclinati ca si mine de altfel sa zicem “este o distributie de nota 10″…nu va grabiti nu este tocmai asa. Prin paralelism cu “verisoara” Mandriva problema codecurilor este prezenta si sub Mageia, la urma urmei nu este vina lor ci a patentelor. Chiar si cu repo-urile non-free active tot nu am gasit codecurile necesare pentru formatul aac(de exemplu pachetul faac), asa cum nici pentru Mandriva nu se gasesc decat in repo-uri terte. Totusi nu e rau deloc, e chiar bine, e chiar f bine, in 9 luni sa creezi ceva este impresionant si sunt sigur ca pe viitor vor aparea si repo-uri terte pentru Mageia. Cat despre mirror in Romania… aici chiar nu stiu ce sa va zic.
Concluzie:
Mageia promite multe, partea cu instalarea driverului video este chiar un lucru bun, tot ce pot sa sper este ca si pentru cei cu placi ATI este la fel.Oare ce se va mai schimba in viitor? Nota mea pentru aceasta distributie este 9,5 partea cu codecurile isi spune cuvantul dar este loc de si mai bine. Astfel daca va place KDE dar si mai putine briz-briz-uri precum aduce Unity sau Gnome 3, atunci MAgeia este una dintre alegerile pe care vi le recomand ca si distributie linux.
PS: reputatia mediului de lucru Unity si a mediului de lucru Gnome nu a fost stirbita in timpul redactarii acestui articol :D