De cele mai multe ori am ales să pun în centrul atenției comunități locale sau internaționale, distribuții linux și chiar programe cu sursă deschisă. Astăzi totuși am ales să schimb oleacă această regulă nescrisă, astfel că am decis să pun în centrul atenției navigatorul cu sursă închisă Google Chrome, disponibil atât pentru Windows sau MAC cât și pentru cei care folosesc linux.
Primul contact cu navigatorul a avut loc acum un an (și ceva), dar nu a reușit să mă convingă să îl testez îndeajuns de mult. Recent, mai precis o dată cu 5 iulie anul curent, am decis să retestez acest navigator de internet mai atent, pentru a cunoște mai bine programul cu care Google se aruncă în competiție directă cu Mozilla, Opera sau Microsoft. Pe lângă cunoașterea mai amănunțită a Google Chrome, un al doilea motiv care m-a făcut să încerc navigatorul a fost declinul (lent cei drept) al Mozilla Firefox în ceea ce privește viteza de lucru, stabilitate sau suportul pentru Flash Player.
Este Google Chrome mai rapid? Este suportul pentru Flash Player mai diferit? Dar cum rămâne cu consumul de resurse? Ce minusuri are Google Chrome?
Acestea sunt patru întrebări pe care le-am avut mereu în prim plan cât timp am folosit Googe Chrome, un calcul rapid relevând undeva în jur de trei săptămâni de folosire a navigatorului, comparativ cu 6 ani de folosire a Mozilla Firefox. Amebele navigatoare au fost folosite pe un sistem ce are procesor Intel Core 2 Duo la 2Ghz, 2 Gb de RAM, placă video Nvidia GeForce 9400GT cu 1024 Mb de VRAM, deci o configurație decentă zic eu și cât se poate de uzuală la ora actuală. Astfel, la prima întrebare răspunsul este unul afirmativ și dacă stau să analizez bine, la fel pot spune și despre a doua întrebare, suportul pentru Flash Player este chiar bun, componenta fiind actualizată destul de rapid după ce o nouă versiune de Flash este disponibilă prin intermediul depozitului de pachete pe care îl activează în cadrul sistemului de operare.
Dacă urmați atent scurta mea ”povestioară” o să puteți trage concluzia că Google Chrome m-a sedus și astfel că am devenit un fel de ”Mozilla hater”. GREȘIT!… Au mai rămas încă două întrebări fără răspuns. Până acum Google Chrome mi-a demonstrat că nu este nevoie decât de un cont de Gmail pentru a controla sincronizarea adreselor și parolelor salvate în timpul folosirii navigatorului, că are un suport pentru Flash Player și documente PDF chiar bun, plus că pare și mai agil în ce navighez pe diferite pagini. Ați putea crede că sunteți în ”rai” și că Dumnezeu navighează pe internet alături voi folosind Google Chrome… dar totuși… bolidul consumă ”benzină” de multe ori nici rezervorul nu scapă. În altă ordine de idei Google Chrome consumă mai mult din memoria RAM dar fortează și popularea memoriei Swap, mai ales când sunt accesate saituri cu conținut Flash și afișate pe tot ecranul, pe când Firefox poate doar ”gustă mai puțin” din combunstibil gândindu-se și la alții. Dacă sunteți un programator și erați obișnuiți cu diferitele extensii specifice Firefox trebuie să vă aduc la cunoștiință faptul că aici treburile sunt mai mult în fază ”beta” ceea ce face din Chrome Web Store un loc de unde puteți obține aplicații dar fără să emiteți vreo pretenție prea mare pentru unelte din categoria ”developing” dar măcar au implementat cu succes un magazin virtual pe când Mozilla încă se mai gândește dacă va fi compatibil cu distribuțiile linux o dată ce va fi disponibil publicului cândva în cursul acestui an.
În concluzie nu pot decât să sper că Mozilla va rămâne ferm pe ”baricadă” și că va continua să lucreze la navigatorul lor nu pentru a mă atrage să revin la Firefox ci mai mult pentru a fi un ghimpe în spatele celor de la Google. Chiar dacă am decis să accept consumul de RAM mai mare vă anunț că voi continua să promovez produsele Mozilla în spetă Firefox și Thunderbird din simplul motiv că gusturile nu se discută. Norocul meu că ”rezervorul” este mai mereu plin :)