Freenode are un server românesc

rcs_rds-logoNu știu câți dintre voi ați urmărit știrile, fie la TV sau pe internet, dar cu siguranță ați constata că RCS-RDS este un nume des vehiculat. Nu o să stau să dezbat prea mult politica, căci în viziunea mea nimeni și nimic atins de mediul politic nu mai este curat iar cu timpul va deveni ceva ”subsidiar”. Această chichiță nocturnă dar și cotidiană aduce în centrul atenției un server de IRC.

Ce !?… Mai există servere de IRC?… Mai folosește cineva IRC în ziua de azi?… Cam așa ar fi reacția anumitor persoane desprinse de acest mediu de comunicare online, iar răspunul la ambele întrebări este DA, mai există și servere dar și utilizatori care să le folosească. Rețeaua de IRC pe care eu unul o frecventez se numește Freenode și este dedicată comunităților de utilizatori implicați în cadrul diferitelor proiecte libere, precum openSUSE sau Ceata în cazul meu.

În paralel cu faptul că folosesc rețeaua de IRC să comunic, mai dețin și un cont BNC, care să logheze mesajele offline atunci când nu sunt prezent și care din păcate azi nu mai era contectat. Printre altele am aflat că rețeaua Freenode se află sub un atac de tip DDoS, din care sper să revină curând, iar o dată reconectat am descoperit faptul că RDS-RCS a creat un server românesc pentru această rețea, numit hobana.freenode.net, găzduit în orașul Pitești, uimitor nu în București ca în cazul celui de Undernet, dedicat lui Ion Hobana, ce suportă atât IPv4 căt și IPv6.

Ca urmare a acestui lucru, dacă știți că aveți tangențe mai multe sau mai puține cu rețeaua Freenode, este bine de reținut faptul că aveți două servere pe care vă puteți baza, respectiv hobana.freenode.net din țara noastră și adams.freenode.net din Ungaria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *