Ultima distributie de la are doream un feedback a sosit. Dupa o perioada destul de lunga de asteptare am reusit sa gasesc si un utilizator de Fedora sa raspunda chestionarului meu. Totusi ce nu inteleg eu este … de ce sunt asa de greu de gasit utilizatori de Fedora sau openSUSE (din ce am vazut eu)?
Lasand deoparte misterul meu va prezint in urmatoarele randuri feedback-ul acestui utilizator:
1. Ce anume te-a atras la distributiile linux (in general) ?
Libertatea. Să pot comila eu aplicaţiile folosite, să îmi pot alege ce servicii folosesc, să am un cont fără drepturi administrative şi să pot totodată să administrez sistemul… Taote astea duc către stabilitatea sistemului. Şi nu în ultimul rând, în utilizarea de zi cu zi, să nu am nevoie de restart pentru orice mică modificare în sistem.
2. In viziunea ta de ce ar trebui ca un utilizator de windows sa migreze la o distributie linux ?
În viziunea mea, nu ar trebui să facă asta orice utilizator. În Linux, deşi se încearcă prin anumite distro-uri user-friendly, nu poate fi făcut totul fool-proof, şi dacă userul nu are habar cum funcţionează bazele unui OS, riscă să îşi facă mai multe probleme decât ar avea pe Win. Deşi, după depăşirea problemelor, poate să câştige destulă experienţă, unii adoră ca alţii să facă totul pentru ei. Genul de user care îşi cheamă vecinul să reinstaleze un Win nu va aduce nimic bun în lumea Linux, nici măcar probleme interesante.
Pe de altă parte, dacă userul suferă din motive corporatiste sub Windows, atunci poate că merită ceva mai bun; atunci s-ar putea să vrea el o schimbare, şi ăsta e genul de om care ar face efortul de a înţelege un sistem precum Linux pentru a nu fi nevoit să revină la blestemul pe NTFS.
Concluzie: dacă utilizatorul nu prezintă nici o intenţie sau neplăcere vs. Win, nu trebuie zgândărit. Utilizatorii cei mai ok vin singuri şi se adaugă comunităţii.
De ce ar face asta: virus-free, stabilitate, posibilitate de învăţare enormă (având acces la infrastructura sitemului), server environment la discreţie (pe unii îi motivează asta), şi nu în ultimul rând, OPEN SOURCE a.k.a. moka.
3. Ce anumte te-a facut sa alegi distributia linux pe care o folosesti la ora actuala ?
Prospeţimea emanată de Fedora e lucru rar. Fiind “vârful de lance” al RedHat, cu cele mai noi pachete şi tehnologii, şi faptul că nu am mai atins această distribuţie de la v.11, au fost decisive. În plus, am un mod ciudat de a solidariza uneori cu un anumit personaj de pe forumul SP: încearcă Fedora şi Debian; restul… ar fi urât să zic ce e cu restul în chestionar.
Am întâlnit multe distrouri bine făcute; pe server ţin Debian, pe laptop am Elive, iar pe workstation am pus Fedora 13 Goddard.
Răspunsul la întrebare e mai puţin elegant: ştiu că va apărea Fedora 14 în câteva săptămâni (16 zile zic ei). Vreau ca până atunci să îmi customizez sistemul după placul meu, şi să înfrunt updateul. Mă interesează dacă această distribuţie puternică, zic eu, face faţă cu succes la upgrade de pe o versiune pe alta, fără a devasta userspace-ul. Şi dacă crapă, cum crapă. Am de învăţat nişte lucruri din asta (şi eventual, de populat BTS-ul fedora ulterior).
4. Hardware: sub distributia linux folosita de tine, ai avut probleme cu vreo componenta (mentioneaza componenta) ? Daca da, s-a rezolvat pana la versiunea actuala a distributiei linux ?
Demult, tare demult, aveam probleme cu driverul video. Dar astea sunt probleme de domenul trecutului pentru distribuţiile majore, mai ales pentru cele care au nişte fonduri în spate. Astăzi îmi cumpăr o placă de sunet mini pe usb, ieftină (25 lei), pentru a testa udev-ul pe partea de “chinezării dubioase”. Asta de regulă nu se testează în afară, dar la noi în România pute piaţa de asemenea deviceuri şi nu vreau ca Linux să mă lege de producători hiper cunoscuţi. Aşa că eu fac testele hardware şi pe chinezării uneori. Asta înseamnă că revin cu update.
5. Hardware: lansand eventualele probleme avute pe partea de hardware (intrebarea 4) pe o scara de la 1 la 10, ce nota ai acorda distributiei linux folosita de tine la acest capitol ?
Sunt tentat să dau 10, dacă ma refer la experienţa mea, strict. Dar nu pot acorda NICIODATĂ o notă de 10, nu pot recunoaşte perfecţiunea… 9.5, pentru problemele de GPU din trecut. Penalizare comună pentru toate distribuţiile Linux.
P.S.: Întrebarea nu e completă; nota acordată distribuţiei pe întregul timeline al ei, sau celei curente?
6. Software: pentru utilizarea zilnica, uzuala, crezi ca distributia ta linux acopera urmatoarele necesitati(recomanda minim un program): web surfing, chat, audio/video, jocuri(inclusiv driverul 3d), editare grafica ?
?! Sigur că da! De aia avem repo bogat, nu?
Şi da, inclusiv driverul 3D, servere, IDE-uri, editare grafica raster şi vectorial, benchmarking şi altele. Şi palimpset e genial de când nu mai crapă :)
* web surfing: opera, firefox (swiftfox daca am probleme cu ff), chrome, si mai putin popularele midori, galeon;
* chat: pidgin;
* audio/video: moc, vlc;
* jocuri: nu;
* editare grafica: Inkscape, uneori Gimp, sk1.
7. Din punctul tau de vedere crezi ca numarul de utilizatori de windows care sa migreze la o distributie linux va creste pe viitor ?
Da. O mare parte spre copilul lui Shuttleworth, Ubuntu. O altă parte spre distribuţii foarte cunoscute, e.g. Debian, Fedora, OpenSUSE etc.
Mai prevăd şi o categorie de useri Ubuntu care vor vrea să exploreze alte distrouri. Acea categorie va fi interesantă :)
Ca sa raspund la P.S.-ul utilizatorului, nota se acorda distributiei folosita la ora actuala(cazul de fata Fedora 13). Cu aceasta nu-mi ramane decat sa multumesc celor care au participat la cel de-al doilea proiect al blogului meu privind informarea in ceea ce priveste cateva distributii linux, ce au ca tinta cu precadere incepatorii. :D