Din ciclul lucrurilor bizare ”Gheorghe + Elena = LOVE” dar și interesante în același timp vă prezint unul ce are în prim plan tangența tabletei mele Evolio Evotab2 cu anumite produse create de Google INC, specifice sistemului de operare Android. În speță existența și compatibilitatea navigatoarelor de internet cu umilul meu dispozitiv românesc.
Simpla accesare a Google Play m-a adus în prim plan cu secțiunea navigatoare de internet dar și cu speranță că Google Chrome, deși în fază beta, va fi compatibil (rețineti acest cuvânt) cu tableta mea. Din păcate Google INC a ales să îmi arate degetul mijlociu, fără să îi pese câtuși de puțin față de tableta mea și deci de compatibilitate, a cărei ”inimă” era prea slăvitul de unii și urât de alții sistem de operare Android. Continuând vizita mea am dat și peste faimosul navigator de internet Opera dar spre uimirea mea mi s-a părut mai greoi decât o mamaie când vrea să se urce în autobuz, tacâmul fiind completat și de numeroase defecțiuni tehnice (crash) atunci când îți era lumea mai dragă… Deci ce mai există pe Google Play care să fie compatibil cu tableta mea și cu care să pot naviga pe internet?… oare ce putea fi?
Paradoxal, cu câteva articole în urmă, am anunțat că ”domnia” navigatorului de internet Firefox a luat sfârșit pe calculatorul meu fiind înlocuit desigur de Google Chrome (un fel de horror pentru acei dintre voi fani ai Mozilla Firefox). Incredibil sau nu, Mozilla și al său navigator de internet creat pentru dispozitive mobile Android era compatibil cu dispozitivul meu, bucățica mea de România putea rula în sfârșit un navigator de internet mai răsărit decât cel inițial oferit de sistemul de operare. Dacă pentru o clipă ați gândit în străfundul ființei voastre că e vorba de Firefox Stable vă asigur că vă înșelați așa cum m-am înșelat și eu când am încercat aceea versiune care din păcate pentru cei de la Mozilla este… ăăă… ”imatură” cel puțin pentru dispozitivul meu. Surprinzător… sau poate nu și pentru Android se aplică o regulă nescrisă ca și în cazul versiunilor Beta sau Alpha create pentru calculator și anume că funcționează mai bine, stabilitatea fiind mai mare cel puțin în cazul meu.
Astfel, salvarea mea la capitolul navigator de internet pentru tabletă a venit din partea Mozilla prin al său produs numit Firefox Beta. Pe lângă faptul că mi-a ”respectat” decizia de al face ”domnitor” pe tabletă, navigatorul mi-a arătat că funcționează mai bine decat Opera sau Firefox Stable. Prin instalarea versiunii Beta am reușit în același timp să fac rost de un navigator cât de cât stabil (da uneori mai are câte o defecțiune de funcționare dar după repornire merge ca uns) dar și să dezactivez câteva aplicații care consumau resurse atunci când tableta pornea, în speță aplicațiile aferente Google(Mail si G+), Yahoo(Mail și Messenger) precum și Facebook. Adițional am dezactivat și aplicațiile Tweetcaster sau LinkedIn care deși pornite manual par oarecum lente pe tableta mea dovedind încă o dată că eticheta ”compatibilitate” este la fel de relativă precum teoria lui Albert Einstein.