Distributii linux educationale

Sistemul educational asa cum il stim noi se indreapta incet dar sigur spre era digitala. Faptul ca ea a patruns in cadrul procesului educational se poate observa mai bine la nivel global decat la noi tara. Ce legatura au distributiile linux cu acest fapt? Pentru a observa acest lucru este indeajuns sa ne gandim la tarile cu un nivel mic de dezvoltare, care nu au facilitati pentru a oferii un proces educational stabil si au nevoie constant de ajutor. Ce aduce bun pentru dezvoltatorii de distributii linux? Simplu, marketing, utilizatori noi fie persoane fizice fie persoane juridice care sa fie atrasi sa foloseasca respectiva distributie linux.
Scopul acestor distributii linux este de a ajuta procesulul educational de la nivel de scoli sau licee pana la facultati. Anterior v-am prezentat o distributie linux bazata pe RedHat, acum va prezint distributii linux educationale bazate pe distributii linux ce au comunitati in Romania.
1. Edubuntueste o distribuţie membră a familiei Ubuntu de distribuţii Linux, special proiectată pentru a fi folosită în scopuri educaţionale. Edubuntu a fost dezvoltat împreună cu profesori din numeroase ţări. Edubuntu este construit pe structura Ubuntu, şi include clientul uşor Linux Terminal Server Project, şi software educaţional pentru elevi între 6 şi 18 ani.(Wikipedia Romania)
2. Li-f-e – “Linux for education” distributie linux ce are la baza openSUSE, mai precis openSUSE 11.2, cu destule programe educationale.
3. Fedora EDUThe mission of the Fedora Education SIG (Edu SIG) is to optimize Fedora for use by teachers and learners, both within and outside of the context of educational institutions. We do this by building, maintaining, and evangelizing a strong ecosystem of educational packages within Fedora and by supporting learners in using these packages as tools to reach their curricular goals. (Fedora EDU)
Sunt sigur ca pe viitor vor mai aparea si alte distributii linux, oferind din ce in ce mai multe oportunitati pentru acele institutii de invatamant care vor dorii sa introduca linuxul in cadrul procesului educational.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *