Este duminică, afară este frig, ceea ce este perfect pentru luna în care ne aflăm. Fotografia este una dintre pasiunile mele, alături de care se mai găsește printre altele și gamingul. Subiectul devine și mai interesant dacă în ecuație mai adăugăm distribuțiile linux, căci pentru mulți utilizatori sunt încă un mister.
Primul lucru care vine în mintea celor care se gândesc la gaming și o distribuție linux este centrat fie pe Ubuntu, care indiferent că ne place sau nu reprezintă un etalon, iar apoi undeva prin ”ceața minții…” ne mai putem gândi că am auzit sau testat SteamOS. Îmi pare rău să vă sparg visul dar din păcate SteamOS încă este blocat pe Debian 8 și în același timp a fost gândit mai mult pentru console.
Revenind la ideea subiectului din titlu, am putut găsi două distribuții linux care se potrivesc pe ideea de a folosi un sistem de operare instalat pe un calculator/laptop al cărui scop principal este gamingul.
Prima opțiune din această categorie este Bazzite. O distribuție linux bazată pe Fedora, care oferă destul de multe lucruri ”la pachet”: suport pentru platformele populare de gaming precum Steam sau Lutris cu integrare și pentru celelalte precum EA App, Epic Games Store sau GOG, drivere pentru componente (nu doar cele pentru placa video) și desigur pentru cei care au un controller la îndemână (am și eu unul de Xbox) există suport pentru Xbox, PS3, PS4 sau PS5.
Opțiunea numărul doi este ceva pe placul celor care preferă jocurile retro. Distribuția se numește Batocera.linux. Acest sistem de operare poate aduce valoare acelor dispozitive pe care jocurile moderne nu pot rula (fiind nevoie de o mică centrală nucleară 😒 ), drept urmare nu aruncați acel laptop vechi de câțiva ani căci nu se știe când o să devină util.
În acest moment aș zice să mă opresc cu opțiunile dar consider că trebuie să amintesc aici despre Pop!_OS (și da, așa se scrie, cu ! și _ ) care poate fi un bun început pentru cei care preferă gamingul, cu driverul de Nvidia preinstalat.
În încheiere nu rămâne decât să precizez cordial faptul că trebuie să dețineți jocurile ca să le puteți accesa pe platforme. Dacă nu dețineți nimic poate aveți baftă cu cele ”free-to-play” care să fie instalate și pe distribuțiile linux menționate aici. Un exemplu ar fi Team Fortress 2. Distracție plăcută și mai ales aveți perioade de gaming echilibrate .