Incepatori sau avansati este imposibil sa nu fi intalnit un bootloader. In termeni cat mai simpli de inteles bootloaderul este un program care de obicei care se instaleaza in MBR si va permite sa alegeti un anume sistem de operare, pe care sa il porniti. La prima vedere ati spune ca nu va veti obisnui cu el, dar va asigur ca si atunci cand erati pe windows tot exista un bootloader doar ca il foloseati numai la nevoie apasand tasta F8, sau mai nou sub vista sau windows 7 cand acesta poate fi mai bine configurat.
Avand in vedere ca pe acest blog se discuta numai despre distributii linux o sa incerc sa alcatuiesc o lista cu bootloaderi ce sunt folosite de distributiile linux. Inainte de a prezenta lista trebuie sa stim ce este acela procesul de boot.
Ce este procesul de boot?
In computing, booting (also known as “booting up”) is a bootstrapping process that starts operating systems when the user turns on a computer system. A boot sequence is the initial set of operations that the computer performs when power is switched on. The bootloader typically loads the main operating system for the computer.; restul articolului il aveti aici
Cele mai cunoscute bootloadere sunt urmatoarele:
1. GRUB – din ce am vazut eu este si cel mai raspandit.
GNU GRUB (short for GNU GRand Unified Bootloader) is a boot loader package from the GNU Project. GRUB (shortened form of GNU GRUB) is the reference implementation of the Multiboot Specification, which enables a user to have multiple operating systems on his computer, and choose which one to run when the computer starts. GRUB can be used to select from different kernel images available on a particular operating system’s partitions, as well as pass boot-time parameters to such kernels. Pentru lectura voastra restul articolului il gasiti la acest link
2. LILO – nu prea l-am vazut folosit pe distributiile linux testate de mine, dar exista deci merita a fi mentionat.
LILO (LInux LOader) is a generic boot loader for Linux. Pentru mai multe detalii despre acest bootloader dati click aici.
De asemenea daca doriti sa va faceti o idee despre evolutia acestor programe, precum si avantajele si dezavantajele lor, tot Wikipedia este locul care va poate ajuta. Aveti aici un tabel de comparatie cu toate bootloadere-le existente.
Inafara de GRUB sau LILO mai exista inca doua bootloadere, mai putin cunoscute datorita mediului in care sunt folosite. Acestea sunt:
1. SILO
The SPARC Improved bootLOader (SILO) is the bootloader used by the SPARC port of the Linux operating system; it can also be used for Solaris as a replacement for the standard Solaris boot loader. Articolul de pe wikipedia nu abunda in informatii dar este bine venit.
2. PALO
The PA-RISC bootLOader (PALO) is the bootloader used by the HPPA port of the Linux operating system. Alte informatii despre acest bootloader aveti aici.
Pacat ca Wikipedia Romania nu mi-a fost de ajutor la crearea acestui articol dar asta e, oricum se stie ca limba engleza este necesara atunci cand folositi o anumita distributie linux.