Cum si unde raportam un bug?

Vi s-a intamplat vreodata ca navigatorul de internet sa functioneze aiurea? si mai rau… s-a intamplat cand aveati nevoie ca el sa functioneze fara probleme? Daca raspunsul la aceste intrebari este DA cu siguranta problema avuta poate fi un bug. De cele mai multe ori utilizatorul obisnuit se rezuma in a restarta programul cu speranta ca aceasta va merge mai bine apoi. Uneori acest lucru are efect pe moment alteori problema isi arata coltii. Din pacate rezultatul al doilea are sanse de intamplare mai mare si ii determina pe unii utilizatori sa renunte la acel program si sa caute altul.

Ce este un bug?
A software bug is the common term used to describe an error, flaw, mistake, failure, or fault in a computer program or system that produces an incorrect or unexpected result, or causes it to behave in unintended ways. Most bugs arise from mistakes and errors made by people in either a program’s source code or its design, and a few are caused by compilers producing incorrect code. A program that contains a large number of bugs, and/or bugs that seriously interfere with its functionality, is said to be buggy. Reports detailing bugs in a program are commonly known as bug reports, fault reports, problem reports, trouble reports, change requests, and so forth.

Cum si unde raportam bug-uri?
In cele ce urmeaza o sa va prezint cateva site-uri si grupuri de discutii unde voi ca si utilizatori obisnuiti puteti ajuta la imbunatatirea programului pe care il folositi. In general cand doriti sa raportati o problema trebuie sa va inregistrati un cont pe site sau sa va abonati la grupul de discutie respectiv. Fiind accesibile oricui limba engleza este o conditie necesara. Descrierea problemei este cu siguranta cea mai importanta parte atunci cand vine vorba de buguri. O descriere corecta ajuta dezvoltatorii programului sa o rezolve prin emiterea de patch-uri de securitate sau cel mai frecvent prin upgrade.
Din punct de vedere al transparentei pot spune ca cei de la Mozilla pun foarte mare accent pe functionalitate chiar daca versiunile lor apar mai rapid. Ghidul de raportat bug-uri este destul de bine elaborat si poate fi vizualizat aici. Din punctul meu de vedere acest ghid poate fi folosit ca si model de raportare a problemelor si pentru alte programe. Patforma de raportat de bug-uri se numeste Bugzilla si poate accesata prin clic pe acest link.
Mai nou aparutul Chromium are si el un sistem care permite utilizatorilor sa raporteze probleme conform site-ului acestui proiect. Ca si Mozilla, si Chromium pune la dispozitia utilizatorilor un ghid care printre altele explica cum se raporteaza un bug si de asemenea face referire si la site-ul unde acestea sunt colectate si respectiv analizate.
Ultimul navigator de internet pe care vreau sa il aduc in centru atentiei este Opera. Desi mai putin popular este folosit si prin Europa de Est inclusiv pe telefoanele care il suporta. La fel ca si in cazul celorlalte doua progame, dezvoltatorii Opera pun la dispozitie un ghid al incepatorului in raportarea de bug-uri. Dupa lecturarea ghidului acesta va ofera 3 adrese care va redirectioneaza catre zona dorita unde puteti raporta problema avuta.
Java si Flash Player sunt doua componente destul de uzuale in toate navigatoarele de internet care le suporta si astfel consider ca este necesar sa va prezint si cum puteti contacta programatori care le concep atunci cand aveti probleme. Compania Oracle, cea care detine Java la ora actuala, pune la dispozitie o baza de date cu bug-urile sale accesibile publicului la aceasta adresa. Daca folositi openJDK sub distributia voastra linux puteti afla detalii despre platforma de bug-uri si modalitati de raportare a problemelor de aici. In cele din urma ajungem si la Flash Player, pluginul minune al zilelor noastre si unul destul de controversat daca e sa ne gandim la problemele de securitate pe care le poate avea. Daca doriti sa raportati o problema avuta cu Flash Player este bine intai sa accesati aceasta pagina si sa va documentati. Dupa ce ati inteles ceea ce trebuie sa faceti, puteti accesa http://bugs.adobe.com/flashplayer/ pentru a va raporta problema.

Concluzii: in primul rand cand raportati o problema de functionalitate trebuie sa aveti rabdare. Sa nu va asteptati ca imediat ce ati raportat bug-ul respectiv cineva va si raspunde ca sa va ofere solutia. Procesul de raportare si mai ales cel de eliminare al unui bug este mai lent deci asigurati-va ca aveti timp sa il raportati si respectiv sa mai oferiti detalii ulterioare sau sa efectuati diferite teste daca acest lucru vi se cere. In al doilea rand trebuie sa fiti constienti ca o sa intrati in contact cu persoane care pot avea cunostiinte mai vaste ca ale voastre si astfel va recomand sa respectati persoanele si sa cereti indrumare sau detalii cand nu intelegeti ceva (da… uneori ghidurile de raportat bug-uri nu acopera toate aspectele). In final nu va pot ura decat sa aveti parte de cat mai putine bug-uri si desigur sa aveti spor cu cele depistate. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *