Cum putem obtine FPS-uri mai multe sub linux?

La ora actuala cele mai uzitate medii de lucru sunt KDE si Gnome. Incet dar sigur ambele au adoptat stilul “eye candy” a.k.a. un still plin de efecte speciale. Nu este ceva rau mai ales ca la capitolul consum stau mai bine decat cele de sub windows, chiar eu le-am incercat din pura curiozitate. Desigur nu se poate sa nu aduc aminte si de compiz si de efectele speciale create de el.

Care-i smecheria?
In primul rand daca avem o configuratie buna gen 2-3Gb RAM cu o placa video cu 1Gb de ram la care mai adaugam si un procesor bun problema efectelor este destul de mica, sesizabila numai la jocuri care cer resurse mai multe. In alta ordine de idei folosind efectele speciale am ales sa reducem din memoria disponibila.

Cum obtinem FPS-uri mai multe?
Problema cu efectele speciale apare la unele jocuri instalate cu ajutorul administratorului de pachete dar mai ales la jocurile instalate din surse externe. In cazul meu a fost vorba de Regnum Online, care dintr-un anume motiv nu prea se intelege cu efectele speciale avute de KDE 4.4.4. si astfel aveam un numar ridicol de FPS-uri in joc.
Solutia este destul de simpla si impune decat o singura conditie sa nu fii fan al efectelor speciale oferite de mediul de lucru preferat(cazul meu KDE). Astfel am deschis meniul distributiei mele la Favorites -> Configure Desktop -> Look & feel -> Desktop -> Desktop Effects -> Tabul General -> se debifeaza casuta “enable desktop effects” si sa da “apply”. Daca mai aveti si compiz activat nu trebuie sa mai spun ca acesta trebuie dezactivat. Apoi tot ce a trebuit sa fac a fost sa repornesc jocul si surpriza castigul de FPS-uri se simtea, avand acum intre 35-40 FPS destul de decent ptr a ma juca fara probleme de ordin grafic.

Astfel in alta ordine de idei o data oprite aceste efecte speciale se testeaza aplicatia ce va facea probleme atunci cand efectele erau active. Daca problema persista inseamna ca trebuie sa modificati setarile aplicatiei. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *