Contribuitor FOSS in Romania

Parca mai ieri se facea ca eram satul de Windows si ale sale probleme specifice, cand am pus prima data mana pe un CD cu o distributie linux pe care sa o incerc fara a o instala pe calculator. Iata-ma sase ani mai tarziu tot pe linux dar fara stresul oferit de Windows chiar daca il am instalat pe o alta partitie. Folosirea distributiei linux openSUSE m-a facut sa intru in contact in prima faza cu comunitatea internationala ca mai apoi sa ma implic si in cea locala. Ulterior folosind diferite programe am ajuns sa fiu contribuitor si in cadrul altor comunitati romanesti chiar daca unele cel putin promoveaza un produs gratuit dar cu sursa inchisa.

Ca si contribuitor am incercat sa fac cate ceva pentru comunitatea in care m-am implicat nu pentru a obine ceva (remuneratie in special) ci din dorinta de a promova ideile comunitatii din spatele programului folosit de mine in spatiul carpato-danubiano-pontic in limita timpului disponibil. A fi contribuitor intr-o comunitate romaneasca implica printre altele activitatea de localizare in limba romana a respectivului program(traducerea in romana), redactarea de articole utile pentru comunitate dar si pentru viitorii contribuitori, participarea la diferite intalniri formale in vederea elaborari de strategii pentru comunitate, promovarea programului folosit catre alti utilizatori, suport tehnic si desigur socializarea cu membrii respectivei comunitati caci nu strica sa cunosti catusi de putin persoana/persoanele cu care comunici. O data ce sunteti contribuitori intr-o comunitate o sa intrati in contact cu diferite persoane care si normal au propriile lor caractere la care vreti nu vreti trebuie sa va adaptati.

Ce frumos suna toate aceste lucruri nu-i asa?“Ce-i in mana nu-i minciuna” spune un proverb si in cazul de fata principiul meritocratiei este cel care oarecum protejeaza membrii activi ce contribuie in cadrul respectivei comunitati. Spun “oarecum” din simplul motiv ca pe masura ce ajungi sa cunosti membrii unei comunitati ajungi sa urasti si anumite aspecte ce tin de acestia lucru care se intampla in mod normal si in cadrul unui colectiv de munca. Partea murdara a unei comunitati FOSS romanesti, acel “schelet din dulap”, deriva din pacate din aspectele negative induse de anumiti utilizatori prin actiunile pe care le intreprind si care de cele mai multe ori paralizeaza comunitatea respectiva impartindu-i membrii in doua tabere care nu ajung la un consens de lunga durata.

Concluzia acestui mic articol cred eu ca poate fi usor observata, nu? Daca sunteti nesiguri pe voi va spun eu din propria experienta de contribuitor: in cadrul oricarei comunitati vor exista momente de cumpana mai mari sau mai mici, important este ca membrii sa se uneasca pentru a trece cat mai usor si constructiv peste acele momente. Din pacate va spun cu toata responsabilitatea ca nu se intampla mereu asa ci din contra unele stari de fapt sunt continuate desi exista voci care le dezaproba. Astfel actiunile negative si atitudinea infecta emanata de unele persoane in mediile de comunicare specifice va face sa va intrebati daca intr-adevar se (mai) merita sa contribuiti pentru o entiate care in interiorul ei este macinata de conflicte si la ce nivel sa faceti contributia. Sfatul meu este sa cautati sa cunoasteti cat mai bine comunitatea “din afara ei” pana sa va inscrieti ca si membru astfel incat sa nu va irositi timpul cu eventualele mori de vant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *