Atenție la neatenție: Regnum Online

De multe ori am întâmpinat probleme când a venit vorba de jocuri pentru linux și asta din simplul motiv că fie nu au suport pentru openSUSE sau nu merg deloc emulate prin Wine. Recent am descoperit un joc numit Regnum Online, de tip MMO – ”Joc online de multiplayer masiv”- care spre bucuria mea suportă toate platformele majore precum Windows, MAC și desigur Linux.

Ca la orice joc de acest tip evoluția ”lumii virtuale” în care fiecare jucător interacționează este în schimbare continuă având atât urcușuri cât și coborâșuri. Pentru o perioadă destul de lungă de timp jocul a evoluat pozitiv și chiar dacă cerințele de sistem ale acestui produs sunt oarecum superficial prezentate, am descoperit că propriul calculator cu procesor Intel Core 2 Duo la frecvența de 2Ghz, 2Gb de RAM plus placă video Nvidia GeForce 9400GT cu 1024 Mb VRAM pot face față cu succes. De subliniat aici faptul că jocul îmi merge bine cu condiția ca setările grafice să fie la valori minime… deci evaluați voi succesul :)

De mai bine de o lună totuși stabilitatea jocului a luat o cotitură spre rău, ca și cum și-ar fi propus să-mi arate degetul mijlociu și să nu mai accepte umilul suport OpenGL oferit de cel mai recent driver Nvidia pentru a reda jocul. De la un mic defect ce viza interacțiunea cu un anumit personaj din joc, lag cauzat de modificări structurale ale lumilor virtuale ce compun jocul până la crash total chiar și numai prin simplul fapt că mă logam în joc și stăteam pe loc sau chiar prin ajustarea setărilor grafice. Inițial m-am gândit că grăsanul de KDE mâncase cam mult de la Nokia și posibil să aibe indigestie de la ”argentinian”, astfel că mi-am luat jucăriile și am trecut la Gnome 3, unde spre surpriza jocul era la fel de instabil ”sughitând” pe alocuri când era vorba de descărcarea de actualizări specifice jocului plus că placa mea video ajungea pe la 90 de grade celsius în tot acest timp.

Forumul Regnum Online este genul de loc unde iadul și raiul se întâlnesc… de la jucători care nu au idee despre cum să actualizeze un driver, lucru șocant pe vremurile astea dacă ne gândim oleacă, până la jucători care nu știau cum să își seteze jocul pe elemente de grafică cât mai înaltă sau care pur și simplu cereau implementarea de conținut cu înaltă definiție, uitând că unii nu au cine știe ce configurații de calculatoare. Cumulând datele de pe tot parcursul acestui timp de când mă joc Regnum Online am ajuns la următoarea concluzie: DA, puteți juca Regnum Online pe propriul calculator care folosește openSUSE sau orice altă distribuție linux dar pentru numele lui Dumnezeu nu o faceți decât dacă aveți ”un miliard de procesoare” alături de ”un miliard de rami” și câteva ”milioane de placi video”. Acel 1% cotă de piață pentru distribuțiile linux își spune încă o dată cuvântul căci ”micul Bill 7 ultimate” poate reda acest joc la aceleași setări minime fără nici o problemă, fără nici un ”sughiț”… curios totuși cum o mege pe un MAC.

Emblema R și denumirea Regnum Online sunt mărci proprietare ale NGD Studios Argentina (saitul http://www.ngdstudios.com/ fiind indisponibil la data scrierii acestui articol)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *