Indiferent ca va place sau nu, un lucru este cert: Counter Strike este un FPS destul de jucat. Din punctul de vedere al unui utilizator de windows nu prea exista batai cap fie ca e vorba de Steam sau Counter Strike; bataile de cap apar atunci cand utilizatorul de windows se satura de… windows si vrea o distributie linux. Cu putina rabdare din partea utilizatorului, aceste batai de cap pot disparea si necesita doar trei lucruri: driverul pentru placa video instalat, programul wine si desigur spatiu pe hard. Din ce am vazut majoritatea distributiilor linux instaleaza driverul video fie prin upgrade, fie printr-o aplicatie independenta; pentru wine este necesar doar sa porniti managerul de pachete si sa folositi cuvantul cheie “wine” (sub 64 de biti se va instala si wine pentru 32 de biti din motive de compatibilitate). Aditional va sugerez sa aveti si winetricks la indemana sa instalati fonturi precum Verdana, Tahoma si Arial pentru vizualizarea textului/textelor din joc(fonturile se pot instala si dupa ce ati testat jocul prima data).
Mediul de testare: pentru test drive am folosit openSUSE 11.4 Tumbleweed, ahitectura de 64 de biti, wine 1.3.24 si respectiv driverul nvidia 275.09.07. Din ce am putut observa in baza de date a Wine chiar daca distributia linux sub care se face testul este identica cu altele, rezultatele sunt diferite, de aceea consider relevanta mediului de meu de lucru ca fiind 50%. Relevanta medie acordata se refera strict la faptul ca fiecare are un PC diferit din punct de vedere al componentelor ce il compun.
Testarea jocurilor:
1. Counter Strike 1.6: acest FPS este in “viata” de pe vremea cand inca mai mergeam la salile de internet si din ce vad eu inca se mentine si acum. Instalarea jocului a decurs bine, chiar daca bara de stare de la installer parea “intepenita” uneori. De asemenea, ajustarea setarilor, jocul pe server local sau pe internet a mers fara nici un fel de probleme. Personal cand emulez jocuri cu wine am grija ca setarile maxime sa fie la medium (nu la high chiar daca nu se observa vreo problema). Am acordat ratingul maxim a.k.a “platinum” pentru aceasta versiune de Counter Strike.
2. Counter Strike Source: al doilea FPS produs de cei de la Valve, ce aduce cu el putin mai mult “eye-candy” jocului fata de 1.6. Din pacate acestui joc nu i-am acordat rating maxim ci numai “gold” in principal datorita oscilatiilor de FPS din timpul cat m-am jucat, chiar daca instalarea a mers bine si desigur setarile de joc puteau fi modificate fara nici un fel de problema.
Concluzii: relevanta rezultatelor mele este de 50% asa cum am spus anterior, dar eu unul personal sper sa aveti rezultate cat mai apropiate de ale mele, mai ales daca folosit openSUSE 11.4. Din punctul de vedere al unui utilizator de windows poate aceste rezultate nu au relevanta dar ganditi-va ca poate intr-o zi ve-ti dori sa treceti la linux(chiar si din curiozitate) si ve-ti dori sa va jucati Counter Strike precum si multe alte jocuri. Chiar daca Counter Strike Source avea probleme de FPS-uri la mine(posibil ca voua sa va mearga mai bine sau de ce nu mai prost), pot spune ca versiunea 1.6 a jocului Counter Strike merge excelent si astfel fanii acestei versiuni pot avea un motiv in plus de a trece pe o distributie linux.