”Unde dai și unde crapă”… spune o vorbă veche, iar astăzi am aflat și eu cam pe unde crapă când vine vorba de programul uTorrent. După openSUSE și al său KDE, pe locul doi se afla până mai recent distribuția linux Mandriva. Din păcate la cum a oscilat am preferat să rămân mai aproape de derivatul său Mageia care de asemenea are mediul implicit KDE și pe care azi am dorit să îl testez.
Ciudat sau nu, eu nu aveam un client pentru descărcat fișiere prin intermediul torrentelor, cel puțin până azi. În trecut am folosit programul uTorrent și astfel că acum am decis să îl instalez și de astă dată, sau cel puțin așa am intenționat. Nici nu am apucat bine să îl descarc și Kaspersky Internet Security a sărit ca ars anuntându-mă că programul uTorrent contine un tip de program adware, clasificat cu risc mediu. Conform Wikipedia termenul adware definește: …orice program care afișează reclame la rularea acestuia, reclame care pot fi afișate ca bannere în fereastra programului, sau de tip pop-up (care deschide ferestre noi cu reclame, deasupra tuturor ferestrelor). Unele programe adware pot fi considerate o formă de spyware care nu colectează date de marketing, ci doar transmit reclame.
Personal nu pot decât să speculez că este un caz de detecție eronat din partea programului antivirus (a.k.a false-positive), dar decât să risc am preferat să instalez o versiune mai veche a programului uTorrent cu care să îmi fac treaba. Căutând pe Google am dat peste versiunea 3.0 oferită de site-ul web hit.ro. Dacă și antivirusul vostru face la fel aveți două opțiuni: fie îl adăugați ca excepție în cadrul programului de protecție avut sau nu riscați deloc și instalați versiunea mai veche.
Licențiere: emblema și denumirea uTorrent sunt mărci înregistrate ale BitTorrent Inc.