Sunt sigur ca multi dintre voi au auzit de Unity… chiar si din greseala. Unity se vrea a fi inlocuitorul lui Gnome in cadrul distributiei linux Ubuntu. Lansarea procesului de constructie a noului mediu de lucru a atras atentia si programatorilor de la openSUSE sau Fedora care au dorit sa porteze acest mediu de lucru si in cadrul distributiilor linux pe care le dezvolta. Personal nu am nimic impotriva diversitatii si dorintei de personificare a distributiilor linux astfel incat sa devina placute de anumite grupuri tinta dar din ce am vazut pe net Unity nu prea este privit cu ochi buni, in principiu pentru ca este un proiect abia la inceput.
Conform celor de la Distrowatch, care la randul lor au preluat informatii din surse de pe internet, atat programatori de la Fedora cat si cei de la openSUSE nu au reusit sa integreze prea bine noul mediu de lucru, astfel incat au trecut implementarea Unity pe un plan secund indraznesc sa presupun eu. Daca vreti parerea mea personala nici nu mi-as dori sa vad Unity sub orice alta distributie linux decat Ubuntu. De ce? ar intreba cineva…Argumentul meu principal ar fi lipsa de originalitate, lasand deoparte problemele avute de programatorii de la openSUSE sau Fedora. Poate ca openSUSE inca se resimte dupa tam-tamul dintre Novell si Attachmate, dar Fedora sprijinita de RedHat cu siguranta ar putea concepe ceva unic si poate chiar mai bun decat Unity. Un al doilea argument, secundar daca doriti, ar fi problema resurselor si performantelor pe care le au unele calculatoare. Intotdeauna linux a putut sa ofere ceva ce versiunile de windows ofera la un nivel redus: stabilitate si securitate cu cost de resurse moderat.
Chiar daca am folosit Debian doar o luna si jumatate sau openSUSE aproape 5 ani, am putut observa ca si mediile de lucru actuale au destule obstacole pe care trebuie sa le depaseasca, astfel ca in viziunea mea Unity poate sa fie o alternativa perfecta pentru cei care doresc doar “briz-briz-uri” asa cum ofera windows, dar fara nici un cost si cu un grad de securitate mai mare. Personal mi-as dori sa vad si mai multe medii de lucru inafara de Gnome sau KDE, XFCE sau LXDE, care sa ofere o alternativa tuturor celor care doresc sa incerce sau sa foloseasca o distributie linux sub un anumit mediu de lucru.