Unelte pentru editarea grafică

Trebuie să recunosc că nu sunt un mare artist, nici măcar nu știu să pictez bine. Pe lângă faptul că îmi place să scriu pe blog și să promovez diferite programe libere îmi place și fotografia, pasiune pe care o fac cu ajutorul umilului telefon mobil a cărei cameră are 1,3 Mp. De multe ori aleg să fac poze cu anumite peisaje din natură sau exemplare din fauna locală pe care să adaug câteva cuvinte. Înainte să mă apuc cu descrierea efectivă a uneltelor libere de editare grafică, permiteți-mi să vă conturez cât costă versiunile proprietare ale programelor pe care vreau sa le prezint: Corel Draw 499 dolari și Adobe Photoshop CS 6, 699 verzișori, asta desigur dacă nu le piratați transformând acest articol în ceva inutil.

gimp-iconDe fiecare dată când am transformat poza într-o simplă felicitare, dacă o pot numi așa, am folosit ”ghimpele” care spre bucuria mea nu a înțepat absolut deloc. Dar ce este până la urmă acest program? GIMP is the GNU Image Manipulation Program. It is a freely distributed piece of software for such tasks as photo retouching, image composition and image authoring… It has many capabilities. It can be used as a simple paint program, an expert quality photo retouching program, an online batch processing system, a mass production image renderer, an image format converter etc. Platformele suportate de GIMP sunt Windows XP SP3, Vista și Windows 7. Detalii mai multe despre acest program aveți în cadrul acestui sait precum și în secțiunea Features. Cea mai recentă versiune a GIMP este 2.8.2 și poate fi descărcată prin clic pe această legătură.

Inkscape este a doua unealtă folosită la editarea grafică și mai precis este o alternativă pentru Corel Draw al cărui preț l-am prezentat la începutul acestui articol. Cei care au conceput programul Inkscape îl descriu astfel: An Open Source vector graphics editor, with capabilities similar to Illustrator, CorelDraw, or Xara X, using the W3C standard Scalable Vector Graphics (SVG) file format. Inkscape supports many advanced SVG features (markers, clones, alpha blending, etc.) and great care is taken in designing a streamlined interface. It is very easy to edit nodes, perform complex path operations, trace bitmaps and much more.

Persoanele care operează zilnic cu uneltele proprietare Corel Draw și Adobe Photoshop sunt mult mai calificate decât mine să vă spună care sunt plusurile și minusurile alternativelor libere asta după o comparație cât se poate de obiectivă, eu unul nu am urmărit decât să vi le aduc la cunoștiință. Subsemnatul nu vede rostul în a pirata un program de 700 de dolari doar pentru a face un lucru pe care și GIMP îl face la fel de bine.

Acest articol conturează setul de programe libere pe care am vrut să le promovez către utilizatori de Windows, programe care vor fi reunite în cadrul unui ghid care sper eu să fie util tuturor celor care îl vor citi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *