Unelte backup linux

De cele mai multe ori, fiecare dintre noi se bucura de distributia sa linux, cu bune sau cu rele… nimic nu este perfect nu-i asa? Ne bucuram de echilibrul pe care ni-l ofera cand vine vorba de un sistem de operare, nu prea ar fi nevoie de un backup aici sau ar fi?… dar ce-ar fi daca acest sistem de operare ar fi localizat pe un server ce serveste o firma?… In opinia mea un backup este mai mult decat util exact cand totul “merge ca uns”.

Dar mai intai care-i treaba cu backup-ul asta? In information technology, a backup or the process of backing up refers to making copies of data so that these additional copies may be used to restore the original after a data loss event. Backups are useful primarily for two purposes. The first is to restore a state following a disaster (called disaster recovery). The second is to restore small numbers of files after they have been accidentally deleted or corrupted. Data loss is also very common. 66% of internet users have suffered from serious data loss. Mai multe detalii aveti la un click distanta.
Acum ca stim cei acela backup-ul cu siguranta ne putem da seama ce fac softurile de backup: Backup software is a computer program used to perform a complete backup of a file, data, database, system or server. The backup software enables a user to make an exact duplicate of everything contained on the original source. This software must also be used to perform a recovery of the data or system in the event of a disaster. Restul articolului il aveti aici.

Trebuie sa recunosc ca nu am folosit niciodata vreo unealta pentru backup, dar construind articolul acesta pot spune ca as fi mai mult decat tentat sa fac un backup. Folosind Google am ajuns sa gasesc astfel de unelte unele cu interfata grafica (GUI) dar si unele ce folosesc linia de comanda(consola a.k.a. terminal). Cele care folosesc o interfata grafica sunt:
1. Areca Backup
2. BackupPC
3. Bacula
4. fwbackups
5. Keep
6. Simple Backup Solution
Fiind incepator cu siguranta as alege una dintre cele 6 unelte dar pentru aceia mai avansati dintre voi exista si astfel de unele ce folosesc linia de comanda:
1. afbackup
2. AMANDA
3. Cedar Backup
4. Duplicity
5. Dump / restore

Un lucru pe care nu trebuie sa il ignoram este ca si distributia linux folosita vine deja “echipata” cu o astfel de unealta astfel ca in situatia in care clientii mentionati de mine nu va inspira incredere, poate uneala distributiei va ofera acel grad de siguranta pe care il cautati. Indiferent de alegerea facuta eu va urez spor la backup! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *