Acum mai bine de 5 ani si jumatate (aproape :D ) am intrat in contact cu distributiile linux. Tin minte si acum ca am incercat distributii precum Mandriva, Fedora, openSUSE sau PC Linux OS, dar fara sa incerc Ubuntu(da, da, stiu n-am procedat corect). Dintre acestea am ales openSUSE si timp de 5 ani pot spune ca am fost multumit cu ce mi-a oferit, pana la openSUSE 11.4 motiv pentru care am inceput sa caut sa ma ajustez la o alta distributie linux. Cautarea mea nu a durat mult, oprindu-ma de aceasta data la Debian. Experienta cu Debian in aceste ultime 4-5 luni a fost placuta dar si dinamica in acelasi timp… cam prea dinamica uneori. Totusi trebuie sa recunosc ca nu m-am simtit in largul meu folosind aceasta distributie. Desi recunosc ca un pachet lipsit de bug-uri este eficient, invechirea lor a fost un lucru la care nu m-am ajustat prea bine motiv pentru care am zis sa schimb distributia linux. Am ales sa raman tot in seama pachetelor *.deb dar am zis sa incerc singura distributie linux care pana acum la mine era decat un mediu live pe care sa il explorez.
Ubuntu: da sau nu?
Unii critica Ubuntu, altii din contra adora distributia. Pana la urma zic eu tine de gusturi si mai ales de necesitati. Nu inteleg pe cei care critica, la urma urmei apache+php+mysql+phpmyadmin(de exemplu), indeplineste aceleasi functii si folosesc aceleasi porturi pentru comunicare sub orice distributie linux; de asemenea nu inteleg nici pe asa-zisii “fani multumiti”… si alte distributii folosesc gnome, si alte distributii au in repo-urile lor pachete specifice care sa transpuna pe desktop asa numitul stil “eye candy”, cu o diferenta majora indraznesc sa adaug aici, Gnome consuma mai putin decat KDE cand vine vorba de resurse. Chiar daca gusturile nu se discuta atitudinea cu siguranta da. Recent am facut 1 an de cand sunt blogger si pot spune ca in acest timp am observat ca in Romania, Comunitatea Ubuntu este una destul de mare si activa, urmata apoi de Mandriva, Fedora si openSUSE(chiar daca oscileaza ca si activitati), pe locurile urmatoare fiind nou aparutele Linux Mint si Debian Romania. Din perspectiva titlului pe care il are acest articol nu vad de ce nu as incerca, personal consider ca Ubuntu este un “Debian reincarnat”, care flirteaza cu ideile Debianului, se inspira din ele dar le ajusteaza dupa nevoi.
Cat de placuta va fi experienta cu Ubuntu nu stiu sa va zic, dar cu siguranta va fi mai diferita decat cea cu openSUSE sau Debian. Pentru cat timp ramane de vazut :D