Vremurile in care eram obisnuiti sa alocam cativa Gb de spatiu ca sa testam o distributie linux incep sa apuna. Acest lucru a fost posibil datorita aparitiei Virtual Box. Acest program ne permite sa emulam mediul necesar unuia sau mai multor sisteme de operare, in functie de configuratia hardware pe care o avem. Un al progres interesant este aparitia Proiectului Tumbleweed al celor de la openSUSE, proiect care incet dar sigur incepe sa prinda contur si ofera, celor care doresc sa il incerce, o versiune de tip rolling release a sistemului de operare openSUSE, in locul ciclului normal de 18 luni de suport tehnic per versiune.
Personal folosesc Tumbleweed de cateva luni bune si pot spune ca merge destul de bine. Folosirea Tumbleweed are insa si cateva minusuri: nu exista pachete precompilate pentru driverele video si nici pentru Virtual Box, datorita faptului ca un kernel nou este conceput mai mereu (conform celor zise in Portalul Tumbleweed). In cadrul acestui tutorial va voi indruma cum sa instalati si sa actualizati modulul de kernel al programului Virtual box.
Iata care sunt pasii:
1. porniti YaST si in fereastra ce va apare introduceti parola userului root
2. dupa incarcarea programului alegeti sectiunea Software –> Software Repositories
3. din fereastra cu repo-uri apasati butonul Add –> Specify URL –> Next
4. accesati http://download.virtualbox.org/virtualbox/rpm/opensuse/11.4/virtualbox.repo (folosim versiunea 11.4 deoarece pe moment este baza Tumbleweed)
5. o data pagina de mai sus dechisa completati campurile necesare din fereastra YaST: la Repository Name adaugati VirtualBox for openSUSE 11.4 iar la URL http://download.virtualbox.org/virtualbox/rpm/opensuse/11.4 –> Next si acceptati cheia oferita de repo –> apasati OK pentru a inchide fereastra cu repo-uri
6. din fereastra Yast, sectiunea Software deschideti Software Management si in campul Search puneti cuvintele VirtualBox si dupa ce pachetele sunt listate alegeti VirtualBox-4.1 (versiunea cea mai recenta) si o instalati.
7. in caz de actualizare a kernelului puteti fie sa reinstalati pachetul sau din terminal logat ca si root initiati comanda “/etc/init.d/vboxdrv setup”.
Emulare usoara si desigur spor la testarea sistemului de operare ales :)