Tutorial: folosirea Inkscape pentru crearea unui tapet minimal

Pe internet circula destule tutoriale despre cum se poate folosi Inkscape pentru a crea tapete mai mult sau mai putin complicate. Acest tutorial se adreseaza celor care nu au folosit niciodata Inkscape si a fost creat de Nkn, un utilizator al distributiei linux Arch dar si mare fan al acestui program cu sursa deschisa. Inainte de a incepe cu prezentarea tutorialului iata ce trebuie sa stiti despre Inkscape: Inkscape este o aplicație de editare grafică vectorială. Aceasta este dezvoltată în regim open source și distribuită gratuit, sub licențz GNU GPL. Scopul său declarat este de a deveni un instrument puternic de grafică prin implementarea completă a suportului pentru standardul Scalable Vector Graphics. Inkscape este o aplicație cross-platform, din codul său sursă fiind compilate pachete de distribuție care au fost testate și rulează pe Mac OS X (de obicei sub X11, dar și sub Quartz), sistemele de operare din familia Unix și pe Microsoft Windows. Inkscape aplică parțial standardele SVG și CSS. Încă nu are suport pentru animație, sau fonturi SVG, deși a fost pusă în aplicare crearea de fonturi SVG începând cu versiunea 0.47. Inkscape are suport multi-lingual, în special pentru scripturi complexe, ceea ce lipsește în prezent la mai multe aplicații comerciale specializate în grafică vectorială. Pentru mai multe detalii despre acest program va recomand sa accesati acest site. Pentru a instala Inkscape sub openSUSE este necesar sa deschideti un terminal in care sa executati urmatoarele comenzi: sudo zypper refresh si apoi sudo zypper in inkscape.

Iata un mod simplu si rapid de a creea un tapet minimal. Vom creea un tapet minimal pentru distributia openSUSE. Mai intai ne trebuie cateva imagini/logo-uri de la opensuse iar aici puteti gasi cam tot ce ne trebuie, in exemplu voi folosi logo-ul acesta.

Descarcam logo-ul in format svg. Fundalul tapetului il putem creea noi sau putem descarca un model sau o textura de pe internet. In exemplu vom folosi un model de pe internet, o mica cautare pe Google images folosind cuvantul pattern si am gasit unul care imi place, mai exact acesta, puteti folosi orice alt model. Cu modelul si logo-ul descarcate putem incepe. In primul rand le importam in Inkscape prin CTRL+I sau File>Import. Cand importati modelul sau orice imagine o sa fiti intrebati daca vreti ca imaginea sa fie embed sau link. Diferenta este ca daca selectati embed imaginea va fi introdusa in inkscape in totalitate rezultand ca marimea fisierului sa creasca, asta in cazul in care doriti sa salvati la final ce ati facut iar link va introduce imaginea partial rezultand o marime mai mica a fisierului daca vreti sa salvati la final tot ce ati facut dar in cazul acesta imaginea nu trebuie mutata altundeva iar daca vreti sa mutati fisierul salvat va trebui sa il mutati impreuna cu imaginea respectiva. Acum ca avem si logo-ul si modelul importate putem incepe sa aranjam logo-ul pe model, eu o sa-l pun in mijloc. Mai intai trebuie sa ne asiguram ca logo-ul este cel mai sus obiect ca sa fie deasupra modelului, facem asta selectand-ul si folosind Home sau Object>Raise to Top. Ca sa fie fix in mijloc vom folosi Align and distribute objects (SHIFT+CTRL+A sau Object>Align and distribute…)
Selectam modelul si logoul folosind SHIFT+Click stanga pe fiecare sau tinand apasat Click stanga si miscand mouse-ul astfel incat dreptunghiul de selectie sa acopere modelul si logo-ul. In fereastra Align and distribute selectam Align>Relative to>Last selected dupa care trebuie sa aliniem cele 2 astfel incat sa fie in centrul axei verticale si orizontale si o sa avem ceva de genul acesta
Deja tapetul e aproape gata ca de asta si e minimal. Acum mai trebuie sa modificam logo-ul. Mai intai il facem mai mic, selectam logo-ul, mergem cu mouse-ul pe una din cele 8 sageti aparute si tinand apasat pe SHIFT+CTRL (SHIFT fiind apasat, daca sunt miscate de sageti obiectul isi va schimba forma fata de punctul sau de mijloc, CTRL fiind apasat, daca sunt miscate de sageti obiectul isi va pastra forma, obiectul doar marindu-se iar punctul de unde se mareste este sageata opusa sagetii de care s-a miscat) miscam de sageti cu click stanga apasat pe una din ele
Acum vom modifica culoarea logo-ului, il selectam si alegem culoarea dorita din paleta de culori din josul programului sau deschidem Fill and Stroke (SHIFT+CTRL+F sau Object>Fill and Stroke…), selectam in tab-ul Fill Flat color si alegem culoarea care o vrem, eu voi folosi roata si voi alege culoarea 877561ff (RGBA)
Acum sa facem logoul sa arate mai 3D. Duplicam logo-ul (CTRL+D, click dreapta pe el>Duplicate, Edit>Duplicate) si logo-ul duplicat fiind selectat, dam click stanga pe culoarea neagra din paleta de jos sa facem logo-ul negru si il trimitem un nivel mai jos sub logo-ul principal (Page Down, Object>Lower)
Logo-ul negru fiind selectat, il putem misca din sagetile de pe tastatura sau modificand valorile la X si Y din bara de instrumente
Pentru o umbra simpla trebuie miscat logo-ul negru unpic la dreapta si in jos. Pentru un efect mai interesant putem sa lasam logo-ul negru exact sub cel principal si ii aplicam un blur din fereastra Fill and Stroke desigur si dupa blur putem muta logo-ul negru putin in dreapta si in jos si vom avea o umbra mai frumoasa.
Folositi ALT+Click in cazul in care vreti sa selectati un obiect care este sub altul. Acum sa salvam ce am facut intr-o poza pe care sa o putem folosi ca tapet, selectam totul, cel mai rapid cu click stanga miscam si acoperim totul cu dreptunghiul de selectie. mergem in meniu la File>Export Bitmap sau SHIFT+CTRL+E sau butonul din bara de instrumente.
In noua fereastra aparuta ar trebui sa fie deja selectat Export area>Selection, dati Browse unde vreti sa salvati noul tapet si dati Export. Rezultatul este acesta:
Autorul tutorialului a fost de acord sa foloseasca aceeasi LICENTA ca si cea a blogului meu. Lectura placuta va doresc ! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *