Tranziții: Floss Blog

Acum mai bine de 2 ani apărea un nou blog dedicat distribuțiilor linux într-un ”colț obscur” de WordPress, numit Linux pentru începători. Ceea ce a început ca o curiozitate s-a transformat pe parcursul timpului în pasiune dar și într-o competiție născută din dorința de a oferi informații corecte și cât mai recente celor care îmi descopereau blogul. Personal nu credeam că voi face asta pentru 2 ani și 4 luni dar iata-mă, sunt încă aici și sunt încă interesat să promovez programele libere dar dintr-o altă perspectivă.

Linux pentru începători a fost alături de cititori și a încercat să arate că o distribuție linux nu este ceva imposibil, din contră este ceva ce se merită a fi încercat chiar și din pură curiozitate. După 2 ani de interacțiune cu blogosfera, așa cum este numită de unii, am descoperit că ”începătorul în linux” a devenit o specie rară și are la bază mai mult prostia și lipsa de interes în a învăța ceva, decât teama de ceva nou și diferit în același timp. Dar totuși… cum rămâne cu acei utilizatori de Windows care pur și simplu nu vor să migreze către linux, oare ei nu merită să știe că unele programe cu sursă liberă merg și pe platforma lor?

Floss Blog marchează pentru mine ca utilizator și blogger o dublă tranziție, una care va deranja anumite persoane și aici mă refer la cei abonați prin e-mail la articolele mele. Astfel, dacă acestă schimbare vi se pare peste mână, puteți lăsa un comentariu la sfărșitul acestui articol, cu adresa de e-mail folosită la abonare, pentru a vă șterge din lista cu vizitatori abonați la acest blog. Referitor la tranziții vă pot spune că acest blog va continua să existe, promovând numai programele libere pentru plaforma Windows. A doua parte a tranziției vizează mai mult spectrul personal, căci pentru a putea promova programele libere am ales să folosesc numai Windows, după atâția ani de openSUSE plus alte mici aventuri.

De ce Floss Blog?
Idea acestui nou nume pentru blogul meu are la bază curentul FOSS/FLOSS, născut în sânul comunităților de utilizatori linux ai diferitelor distribuții existente la ora actuală. Definiția FOSS/FLOSS conform Wikipedia este următoarea: Free and open-source software (F/OSS, FOSS) or free/libre/open-source software (FLOSS) is software that is both free software and open source. It is liberally licensed to grant users the right to use, copy, study, change, and improve its design through the availability of its source code. This approach has gained both momentum and acceptance as the potential benefits have been increasingly recognized by both individuals and corporations.

Și acum ce urmează?
Există posibilitatea ca la un moment dat cineva să îmi zică că pare aiurea să promovez programe libere pentru un sistem de operare proprietar (în unele cazuri piratat) și probabil că în viziunea sa va avea dreptate dar, asta nu înseamnă că mă voi opri din ceea ce fac ci voi continua, din simplul motiv că și un utilizator de Windows are dreptul să știe că există alternative gratuite și pentru sistemul său de operare.

Din perspectiva schimbărilor vă pot spune că acestea vor ține cont de noua direcție a blogului dar, openSUSE va rămâne distribuția mea linux preferată, Gnome va fi mediul de lucru preferat, voi continua să promovez cele două produse ale Mozilla anume Firefox și Thunderbird și desigur voi căuta să păstrez România curată și să arăt că Fii Liber este o revistă ce se merită a fi citită. Dacă mi se va permite, voi continua să fiu un contribuitor al Comunității openSUSE România în același timp voi încerca să mai aduc contribuții pentru Mozilla România un loc devenit cam pustiu din păcate și desigur că voi continua să ”țin lumina aprinsă” în cadrul Comunității Urban Terror România. În încheierea acestui articol doresc să menționez faptul că articolele scrise în trecut despre distribuțiile linux și programele lor specifice nu vor fi șterse ci vor constitui o arhivă pentru aceia care încă se mai consideră începători în linux.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *