Dupa atata mancare, bautura si alaturi de putin aer liber ca sa ajute mecanismul de digestie am zis sa realizez un prim test drive pe 2012. Desi aveam destule optiuni m-am gandit sa incep cu Linux Mint 12, distributia ce anul trecut a schimbat un clasament destul de cunoscut tuturor, cel de pe Distrowatch. Am ales Linux Mint 12 din doua motive: a dovedit inca o data cat de detestat este Gnome 3 de catre anumiti utilizatori dar mai ales a dovedit ca poti folosi Ubuntu pentru a construi un sistem de operare in care si parerea utilizatorului conteaza si deci se poate implica mai mult.
Pentru acest test drive am folosit imaginea iso dvd pe 32 de biti deoarece contine atat Gnome3 cat si Mate, un fork al Gnome 2. Calculatorul meu virtual a fost construit astfel: 512 mb de Ram, 1 nucleu de procesor si desigur 20Gb de spatiu pentru hardul virtual. Trebuie sa recunosc ca nu am mai folosit Linux Mint de ceva timp si oarecum uitasem cum se descurca micul francez. Procesul de instalare al distributiei este acelasi, fara prea multe detalii si in acealsi timp destul de usor de realizat, oferind ca si oricare al mediu de lucru live sansa de a testa sistemul de operare inainte de a fi instalat. M-am bucurat chiar si de revederea programului de administrare a pachetelor Synaptic… stiti voi… Synaptic… nu? Synaptic fiind acel program eliminat din cadrul Ubuntu si care a lasat acest sistem de operare oarecum stirb. Test drive-ul meu cuprinde doua aspecte: Gnome 3 si Mate.
Dupa ce am actualizat sistemul de operare si am instalat Guest Additions de la Virtual Box, a venit timpul sa vad ce imi ofera Linux Mint 12, folosind Gnome 3. Probabil ca cineva in acest moment ar zice ca 512 Mb de ram nu mi-ar ajunge sa ma bucur de facilitatile acestui mediu de lucru modificat.
Teapa! :) … porneste fara nici o problema si spre deosebire de Gnome 3 asa cum il stim cu totii sau Unity, aspectul sau este destul de familiar dar nu pot spune personal ca ma simt ca acasa; este ca si cum as descoperi aceeasi casa, aceasi mobila doar ca sa aflu ca este de fapt construita dupa alte standarte. Integrarea aplicatiilor QT si GTk nu este o problema pentru acest mediu de lucru, ceea ce din punctul meu de vedere este destul de bine. Ca orice lucru sub Linux Mint si setarile acestui mediu de lucru pot fi schimbate prin folosirea Gnome tweak tool, din nou un mare plus aici.
Modul fallback nu este nici el rau, este ca un Gnome3 fara brizuri si efecte specifice care pur si simplu iti spune ca te asteapta cu bratele deschise sa il folosesti.
Al doilea actor al test driver-ului meu Mate este si el destul de impresionant. Trebuie sa recunosc ca nu am mai vazut de mult Gnome 2 ca sa stiu cum era dar cu siguranta Mate a reusit sa imi reimprospateze memoria. Asa cum bine se stie acest proiect este la inceput de drum si astfel nu putem spune ca este un mediu de lucru finisat. Personal pot spune ca “mostenirea” de la Gnome 2 se simte atat ca aspect cat si ca viteza sau cerinte hardware. Am observat ca aplicatiile ce folosesc Qt nu prea isi gasesc locul iar instalarea qtcurve din pacate nu ajunge aici, dar pentru un nou venit pe lumea mediilor de lucru linux eu zic ca se descurca bine iar aplicatiile care folosesc GTK merg fara nici o problema.
Concluzii: testarea distributiei Linux Mint 12 a fost placuta si parfumata asemeni oricarui produs francez. Forkul Gnome 3 se descurca bine chiar daca mai are multe sincope de depasit pe viitor in ceea ce priveste imitarea cat mai mult a vechiului Gnome 2. Asa cum am zis mai sus nici Mate nu este rau dar daca stiti ca aveti nevoie de aplicatii care sa foloseasca QT, vi se va parea orecum incomod. Trebuie sa recunosc ca un singur lucru ma nedumereste: de ce updater-ul distributiei nu mi-a oferit si cel mai nou kernel disponibil in repo-uri? Acesta exista dar a trebuit sa il instalez folosind Synaptic… ma intreb oare cand se va rezolva acest aspect? Daca va incumetati sa folositi Linux Mint 12, va sugerez sa cititi aceste cateva recomandari facute de creatorul distributiei pentru a evita anumite probleme.