Test drive: Cinnamon 1.2

Cinnamon devine din ce in ce mai popular iar acest lucru este o consecinta a oscilatiilor pe care Unity si respectiv distributia linux Ubuntu le creeaza. Initial acest fork al Gnome 3 a fost prezentat utilizatorilor de Linux Mint dar pe parcurs a impresionat si membri din cadrul altor comunitati de distributii linux. Una dintre aceste distributii linux care ofera Cinnamon versiunea 1.2 pe langa Mint este openSUSE. Prin acest test drive am dorit sa aflu daca “se simte” vreo diferenta intre Gnome 3 si Cinnamon 1.2.

Instalarea mediului de lucru a fost destul de usoara, folosind metoda 1 click install detaliata in portalul Gnome al celor de la openSUSE. Trebuie sa recunosc ca nu am fost uimit de putinele pachete care au fost instalate la urma urmei vorbim de un fork. Acest lucru se datoreaza faptului ca gnome-shell, componenta a Gnome 3, era deja instalata de vreme ce eu am si Gnome 3.2 instalat. Daca stiti ca aveti orice alt mediu de lucru instalat infara de Gnome 3 este posibil ca numarul pachetelor instalate ca si dependinte sa fie mai mare.

Interfata si utilizarea sunt doua lucruri cu care Cinnamon doreste sa se dovedeasca mai bun decat Gnome 3. Din punct de vedere al interfetei grafice pot spune ca si-a atins scopul: aspectul sau imi aduce aminte de Gnome 2, pe vremea cand acesta era suportat de cei care l-au creat si pe care l-am indragit cel mai mult sub Linux Mint in cele 6 luni de folosire ale distributiei. Pe moment multi ar zice ca treaba este gata dar din punctul meu de vedere nu este asa. Spre deosebire de Gnome 3, Cinnamon mai are de lucru pe partea interactiva, mai precis legat de applet-uri, extensii sau decoratiuni dar tot raul spre bine, caci pe site-ul dedicat mediului de lucru au aparut sectiuni noi care ofera spre download aceste elemente.

Utilizarea acestui mediu de lucru a fost cu adevarat placuta. Dupa logare mea ca si utilizator am avut placerea sa observ ca acest mediu de lucru imi consuma intre 250 si 300 mb de RAM fara nici o alta aplicatie pornita spre deosebire de KDE sau Gnome care consuma peste 300 mb de RAM. In trecut cand am testat Gnome 3 am fost dezamagit de faptul ca unele jocuri imi mergeau prost avand FPS redus iar altele nu imi porneau deloc sau se opreau cand incercam sa ajutez setari in ele. Astazi am decis sa incerc acele jocuri cu probleme sub Gnome 3 si pot spune ca m-am bucurat sa le vad ca functioneaza fara probleme avand FPS bun.

Concluzie: daca in trecut am considerat Gnome 3 bun spre a fi folosit in special de cei care nu au pasiunea jocurilor, astazi Cinnamon mi-a aratat ca le poti face pe amandoua la un consum mai mic de resurse dar si cu stabilitate. Din punctul meu de vedere Cinnamon a dovedit ca Gnome 3 nu este un esec cum il considera unii ci o “rampa” de lansare a proiectelor de viitor in ceea ce priveste mediile de lucru. Eu unul sunt de parere ca acest mediu de lucru va deveni la fel de bun ca si Gnome 2, folosind tehnologia implementata de Gnome 3 prin al sau gnome-shell. Sper sa il vad ca si optiune pe DVD-ul de instalare a viitoarelor versiuni de openSUSE :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *