Studiu de caz: openSUSE Tumbleweed

The Tumbleweed project aims to provide a rolling updates version of openSUSE containing the latest stable versions instead of relying on rigid periodic release cycles. The project does this for users that want the newest, but stable software. The difference to Factory is that Factory is bleeding edge, often experimental, not yet stabilized software that needs more work to become useful. Tumbleweed is newest stable and ready for daily use. Cam asa suna definitia data de cei de la openSUSE proiectului Tumbleweed… dar oare in realitate ce este?
Desi folosesc openSUSE de multi ani (cu mici intreruperi in anumite perioade), pot spune ca niciodata nu am fost mai impresionat de un proiect precum Tumbleweed. Ideea de “rolling release” este prezenta de mult timp in distributii precum Debian, dar nici debutul celor de la openSUSE nu este de neglijat. In realitate pot spune cu usurinta ca Proiectul Tumbleweed este un raspuns la progresul inregistrat de alte distributii care mentin acest tip de actualizare a pachetelor pe care le ofera dar pe de alta parte este si un mod de a scapa de stresul upgrade-ului sau reinstalarii distributiei cam la 8 luni cand apare o noua versiune; un lobby din partea utilizatorilor catre “rolling release” existand de ceva timp. Desi este permisa trecerea de la openSUSE 11.3 la Tumbleweed prin folosirea unui repo, pot spune ca prima mea experienta a fost tare dificila posibil si din cauza faptului ca abia aparuse si deci dezvoltatorii erau ocupati cu crearea de pachete. Personal, recomand celor care doresc sa treaca in modul “rolling release” sa foloseasca openSUSE 11.4 dar nu exclud ca acum Tumbleweed sa fie destul de capabil sa gestioneze si un upgrade de la openSUSE 11.3

Cum se face trecerea?
Din pagina de wiki se precizeaza destul de clar ca repo-ul Tumbleweed si cel tert Packman sunt suficiente dar eu personal le-am pastrat si pe cele specifice openSUSE 11.4 in caz ca exista vreo problema cu dependintele. Personal am procedat astfel: am facut upgrade la openSUSE 11.4 folosind toate repo-urile puse la dispozitie de comunitate, apoi am adaugat repo-ul Tumbleweed si pe cel tert Packman creat pentru Tumbleweed stergandu-l pe cel vechi pentru openSUSE 11.4 urmat desigur de un nou upgrade care m-a trecut din stable openSUSE 11.4 in Tumbleweed.

Ce implica trecerea?
Trecerea implica, asa cum este prezentat in pagina de wiki, instalarea manuala a driverelor pentru placa video, virtual box sau orice alt lucru care are nevoie de un modul de kernel. Personal, am putut observa ca pe langa acestea mai trebuie ajustata configuratia si pentru lm-sensors, in cazul in care aveti nevoie de senzori. Poate parea complicat dar daca doriti ceva functional putina munca este necesara. Partea buna este desigur data de update-urile pe care Tumbleweed le ofera, cum ar fi kernelul 2.6.39.

Concluzii:
Chiar daca Tumbleweed este functional mai are un drum lung de parcurs pana la maturitate, dar ca un raspuns la ceea ce si-au dorit utilizatorii pot spune ca demonstreaza respectul pe care dezvoltatorii distributiei il au fata de membrii comunitatii. Pe langa aceasta mai indraznesc sa adaug si dorinta celor de la openSUSE de a atrage utilizatori caci sponsorizarea este totusi un lucru dificil cand nu aduce anumite rezultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *