Studiu de caz: Adobe AIR

Intr-o zi calduroasa ca aceasta am decis sa vad ce jocuri de tipul mmo mai exista, care desigur sa imi si placa, pentru a mai pierde timpul. Pot spune ca am gasit cateva jocuri care sa imi ofere ceva amuzament insa nu acestea sunt subiectul acestui articol ci mai degraba ceea ce le face sa functioneze pe calculator; in cazul de fata este vorba de Adobe AIR.

Inainte de a incepe iata ce trebuie sa stiti despre Adobe AIR: The Adobe® AIR® runtime enables developers to use HTML, JavaScript, Adobe Flash® and Flex technologies, and ActionScript® to build web applications that run as standalone client applications without the constraints of a browser. Adobe AIR, a key component of the Adobe Flash Platform, unleashes the creativity of designers and developers by providing a consistent and flexible development environment for the delivery of applications across devices and platforms. Legat de partea cu “aerul” a.k.a AIR am putut afla de pe Wikipedia ca este o prescurtare pentru Adobe Integrated Runtime. Mai pe scurt AER-ul are menirea sa ne scuteasca de stresul de a mai rula aplicatii din browser.

Primele impresii: asa cum bine stiti in cadrul a trei articole am prezentat aventura mea cu Flash Player. Aceasta aventura nu prea a fost placuta dar a fost relevanta in sensul ca oricat de aiurea ar merge pluginul de Flash sub linux, este necesar daca dorim sa accesam un spectru cat mai larg de pagini web. Am fost placut surprins de Adobe AIR atunci cand mi-a rulat jocurile la rezolutia nativa a monitorului si intr-adevar experienta a devenit mai placuta o data ce browserul a fost eliminat din ecuatie. Interesat de ceea ce stie sa faca “mica gura de aer” am zis sa ma serverc cu un tub “intreg de aer”, nu de alta dar am zis sa raman in pana, mai ales pe caldura asta :) ; da, ati intuit bine, am decis sa consult pagina celor care au creat acest produs. In urma scormonelii mele dupa informatii, aflu ca exista un “market”… nu, nu va ganditi la Andoid Market ci la Adobe Marketplace. Acest market ofera sansa celor care detin Adobe AIR pe calculator sau pe orice alt dispozitiv suportat(inclusiv pentru dispozitivele care folosesc Android) sa instaleze diferite tipuri de aplicatii gratuite sau contracost… ce sa mai, piata nu gluma… :)

Ultimele impresii: da… este un fel de-a spune asta nu imi place la Adobe AIR. Prima chestie care mi-a atras atentia a fost faptul ca pagina de download imi ofera versiunea 2.6 cand 2.7 este deja aparut. Pe moment am crezut ca are legatura cu faptul ca sistemul de operare este unul pe 64 de biti dar cand am observat ca pachetul rpm este pentru arhitectura pe 32 de biti (i386), atunci pinguinul din mine coplesit de caldura mi-a zis sa mai caut mai multe informatii… Pagina de Wikipedia care descrie programul ma lumineaza prin nota de subsol numarul 12 care spune: Adobe AIR 2.7 was released on June 14, 2011. Linux support was dropped.. De ce? Conform blogului companiei are de-a face cu numarul redus de download-uri personal eu cred ca de fapt o lipsa de respect fata de utilizatorii de linux la fel ca si in cazul Flash Player pe 64 de biti care este si acum un beta release din 2010, de prin noiembrie 30, cand multi dintre noi ne gandeam la Sarbatorile de Iarna si ce implica acestea din toate punctele de vedere. Partea frumoasa a ipocriziei, caci altfel nu o pot numi, acum urmeaza: exista versiune de Adobe AIR pentru Android… frumos… deja presimt cum un tilizator va renunta la peste 200.000 aplicatii oficiale Android (alaturi de ele existand inca pe atatea create de persoane terte) sau va adopa in paralel Adobe AIR si implicit Marketplace ca si platforma pentru aplicatiile sale necesare… Ce vis frumos pentru Adobe, pacat ca nu prea are sanse de realizare indraznesc a zice.

Ca o concluzie personala la acest studiu de caz nu pot decat sa observ dorinta de a acapara cat mai multe clase de dispozitive si respectiv sisteme de operare mai putin linux din partea domnilor din Corporatia Adobe. De asemenea nu o sa vad companii precum RedHat sau Novell implicandu-se in sprijinirea Adobe, poate doar vreun utilizator mai tampit care renunta la aplicatiile din Marketul Android pentru cele din Adobe. Dragi posesori de dispozitive cu Android ati avea vreodata motive sa faceti asta?…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *